Quick herdenkt zijn oorlogsslachtoffers

Quick herdenkt zijn oorlogsslachtoffers

4 mei 2020 17:15

Jonathan van Dongen

Vandaag, 4 mei, is het dodenherdenking. Een moment van bezinning. Wim Veenendaal is al langere tijd bezig met de verhalen van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Quickers. Veertien Quickers kwamen er om in de oorlog. Op 6 mei 2020 zouden zij herdacht worden en stond er aansluitend een bevrijdingswedstrijd op het programma. Dat zal helaas allemaal niet doorgaan vanwege de huidige crisis. Wim vertelt hieronder alvast kort over het herdenken bij Quick.

Na de Tweede wereldoorlog was de blik van de Nederlanders op het heden en de toekomst gericht. Niet achteruitkijken, maar vooruit.

Zo ook bij Quick.

Er was veel gebeurd op het Sportpark aan de Hazenkampseweg. Daarvan getuigen ook verhalen van de Quickblaadjes, de eerste jaren na de oorlog.

Wat Quick naliet, was de slachtoffers van de oorlogshandelingen uit de Quickgelederen te herdenken. Het kwam er niet van. Slechts drie namen van overledenen kwam ik tegen in de Quickblaadjes, waarvan twee begunstigers, donateurs zouden we nu zeggen.

Peter van Schaijk en ondergetekende zijn op zoek gegaan naar de leden van Quick die in de oorlog het leven lieten. Veertien hebben we er achterhaald via diverse bronnen.

Op 6 mei, speelden N.E.C. en Quick de eerste wedstrijd na de oorlog, in het kader van de noodcompetitie, in de 1e klasse Oost tegen elkaar in De Goffert. De bedoeling was die wedstrijd te doen herbeleven met een wedstrijd tussen oud eerste elftalspelers van beide clubs. Helaas kon die door de coronacrisis geen doorgang vinden.

Het plan was op die dag, 6 mei, een herdenksteen te onthullen voor de veertien oorlogsslachtoffers van Quick. Ook dat ging dus niet door.

Als nieuwe datum is gepland zaterdag 26 september. Maar hopen dat de gecombineerde herdenking dan wel door kan gaan.

 

Nu alvast de namen van de slachtoffers met de leeftijd waarop ze overleden.

Jan Albers (25), Jan Bank (21), André Brouwer (24), Tonny Classen (43), Hendrik Geels (21), Joost Glaser (39), Amandus Hoet (28), Fritz Polak (25), Hans Polak (23), Kurt Polak (20), Willy Rappard (16), Jo Schippers (25), André van der Veer (21), Jan Witjes (20).

In een boekje zullen ze verder beschreven worden.

 

Wim Veenendaal

 

 

 

Op deze website is het mogelijk meer informatie te lezen over de oorlogsslachtoffers van Quick 1888. Hieronder ziet u op een kaart waar de mensen woonden. 

 

Oorlogslachtoffers_Quick_1888.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!