Quick1888 JO14-1 duikt dolblij Derde Divisie in

Quick1888 JO14-1 duikt dolblij Derde Divisie in

25 februari 2022 12:15


Met tweede worden in de Hoofdklasse hebben de spelers van JO14-1 hun doel briljant bereikt. Promotie naar de Derde Divisie zet niet alleen het team in het zonnetje. De jeugdopleiding van Quick krijgt eveneens glans. Want zo wordt, dankzij goede trainers, werkend vanuit een eenduidig beleidsplan, duidelijk dat jonge voetballers met ambitie prima op hun plek zijn bij de Roodzwarten van sportpark De Dennen

DOOR: MAARTEN OMVLEE

Tweede worden en juichen

Tien jongens en twee meisjes ontploffen van vreugde op 19 februari. Bij OVC’85 wint Quick1888 JO 14-1 met 0-2. Door de negende winst in twaalf wedstrijden, zoveel ontmoetingen kent de eerste halfjaarlijkse competitie van het seizoen 2021-2022, wordt Quick tweede in de eindrangschikking achter FC Jeugd uit Ede. Tweede worden, de titel mislopen, en toch juichen, lijkt onlogisch. Maar niet wanneer daardoor, als één van de beste nummers twee van de Hoofdklasse, promotie naar de Derde Divisie wordt gerealiseerd. Aanvoerder Isabella Kuci viert nog wat extra’s. De fan van Virgil van Dijk geniet ervan, als stoere steunpilaar in de defensie, dat Quick voor de zevende keer de nul houdt. Coach Geery van Beuningen en z’n assistent Emre Kezlev zijn net zo opgetogen als hun pupillen. Het vooropgestelde doel is met uitstekend voetbal op wilskracht gerealiseerd. Iedereen heeft vol overgave bijgedragen aan het succes: 29 punten, 9 winst, 2 gelijk, 1 verlies. Door een doelsaldo van 64-8 is Quick1888 de meest scorende ploeg bij de jeugd Onder 14 in de Hoofdklasse A van het District Oost.

Toch voldoende uitdaging

In het begin van dit seizoen, vanaf september vorig jaar, is Geery van Beuningen bang dat zijn team amper weerstand zal krijgen: “We wisten dat de Hoofdklasse te weinig tegenstrevers had die zouden kunnen zorgen voor voldoende uitdaging. Dat bleek in de aanloop naar de competitie door drie bekerwedstrijden tegen De Treffers, Orion en OSC. We wonnen die duels met drieëntwintig goals voor en nul tegen. Tegen tegenstanders die ook in onze Hoofdklasse waren ingedeeld.” Het voorgevoel van een twee-vingers-in-de-neus-seizoen lijkt uit te komen. De eerste vijf wedstrijden van de competitie verlopen vlekkeloos. Toch keert het tij vanaf 30 oktober 2021. Door het eerste puntenverlies bij FC Jeugd: 2-2. Bij Driel, een week later, wordt er zelfs met 2-1 verloren. Vervolgens lijkt er door de 3-0 thuis tegen VDZ niks meer aan de hand. Maar op 20 november, de laatste wedstrijd voor de coronastop, schopt de 1-1 tegen Orion opnieuw een deuk in het zelfvertrouwen. “We hadden in die fase geen antwoord op ploegen die met acht verdedigers de bus parkeerden”, vertelt Emre Kezlev, “bij FC Jeugd hadden we moeten winnen, maar we maakten de kansen niet af. Net als bij Driel. Eén minuut voor tijd misten wij dè kans op 1-2. Gelijk daarna lag de 2-1 achter onze keeper. Orion stond ons ook op te wachten.”

GEERY_VAN_BEUNINGEN_VOOR_HEK_QUICK1888-1366-911.jpg

GEERY VAN BEUNINGEN IS EEN TROTSE TRAINER. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Wilskracht

Om de moraal overeind hoog te houden, is het handig dat Geery van Beuningen psychologie studeert aan de Universiteit van Tilburg. De geboren Beuningenaar, What’s in a name?, die de cursus TC3 volgt, overlegt met Emre, steekt de hand in eigen boezem, en tovert de oplossing uit de hoge hoed: “Tot de coronastop speelden we een 4-3-3 systeem. Tegen verdedigende teams kwamen we er niet doorheen. Toen de competitie begin februari werd hervat, zijn we naar 3-4-3 overgestapt. Met twee middenvelders op de flanken, een soort vooruitgeschoven wingbacks, die aanvallend en verdedigend het verschil maakten, speelden we de laatste drie tegenstanders stuk: Spero thuis 2-0, ESA uit 0-9, OVC’65 uit 0-2.”
Alle krachten worden gebundeld om minimaal tweede te blijven. Ondanks dat iedereen beseft dat de titel hoogstwaarschijnlijk weggekaapt zal worden door FC Jeugd. Op zaterdag 5 februari staat Geery op de Graafseweg, achter het hek, z’n longen uit z’n lijf te schreeuwen: “Ik was positief getest op corona, maar wilde ze perse in levende lijve aanmoedigen.” Met een geweldige wilskracht en teamspirit wint Quick het drieluik van 2022. Voor de spelers is het seizoen meteen ook een mentale overwinning op zichzelf. Met dank aan de goede begeleiding.

Hecht team

De promotie van Quick1888 JO14-1 is een prima prestatie, maar geen wonder. Want zes spelers zijn gescout door de KNVB, de keeper vertrekt volgend seizoen naar NEC Onder 16 en een aanvaller gaat eind februari op stage bij Vitesse. Ook spelen de beloften dit seizoen voor het tweede jaar samen. Vorig seizoen kwam Emre Kezlev met acht spelers, waaronder z’n zoon Eren, over van Oranje Blauw: “Ik trainde ze daar vanaf de F-jes en merkte dat ze op de Staddijk te weinig geprikkeld werden om het beste uit zichzelf te halen, terwijl ze dat juist graag wilden. Toen ik in 2020 in contact kwam met Hoofd Opleiding Angelo Verweij en hij vertelde wat Quick voor energie in de jeugd stopt, was het plan gauw gemaakt. Vorig seizoen zijn ze begonnen in Quick JO13-1.” Samen met spelers van Quick en Raiz, die van Orion overkomt, wordt Quick1888 JO13-1 de voedingsbodem voor de promotie van JO14-1. Door buurtbattles, de competitie in de zaal voor kinderen van negen tot zestien uit Nijmeegse wijken, kennen de spelers elkaar al. Dat maakt het smeden van een hecht team makkelijk. Waarin spelers elkaar qua kwaliteiten aanvullen. Keeper Sanjeev van Haren is moeilijk te passeren en durft ver voor z’n doel mee te voetballen. Hij scoort een penalty en levert twee assists af. Captain Isabella leidt de sterke verdediging met daarin de tweede powergirl Marilyn en de boys Kalle en Joel. Eren is de nummer 6 centraal op het middenveld, die zorgt voor balans in het elftal. Op dat middenveld is Luan een tweebenige kilometervreter, Hamidou de ideale balveroveraar en linkshalf Randy zorgt, met longen als een paard, voor gevaarlijke acties. De aanvallers zijn evengoed zeer talentvol: Sebastiaan is super snel, Dayvi heeft onnavolgbare acties en Raiz is bij alle doelpunten betrokken geweest.

Goed vooruitzicht

Dat JO14-1 vanaf maart in de Derde Divisie speelt, is een droomscenario voor de spelers, maar tegelijk ook voor de club. De aantrekkingskracht van Quick is door FC Peuter Profs, VI Excellent en de daarop aansluitende opleiding voor jongens en meisjes vanaf dertien jaar aan het groeien. Op Divisieniveau uitkomen is het beste bewijs om te laten zien dat er ingezet wordt op de jeugd. Dat voetballers met ambitie aan de Dennenstraat goed uit de voeten kunnen. Omwille van de kwaliteiten van de kersverse promovendus, maakt niemand zich zorgen over het komende half jaar in de Derde Divisie. Assistent-trainer Emre Kezlev, die na dit seizoen overstapt naar Quick’s Technische Commissie, ook niet: “We hebben verschillende keren vriendschappelijk gespeeld tegen divisieclubs. We wonnen van JVC Cuijk (2e Divisie C) met 5-3 en van RKSV Margriet uit Oss (3E Divisie F) met 6-0. In de Derde Divisie komen we elftalen tegen die willen voetballen. Dat ligt ons beter dan betonvoetbal. Ik heb er wel vertrouwen in.”

002-GROEPSFOTO-1366-911-FOTO_EMRE_KEZLEV.jpg

QUICK JO14-1 VIERT DE PROMOTIE (FOTO EMRE KEZLEV)

 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!