Quick1888 eerste Nijmeegse voetbalclub met Topprestatiebadge Voeding

Quick1888 eerste Nijmeegse voetbalclub met Topprestatiebadge Voeding

25 mei 2021 10:15

maarten omvlee

Tegenwoordig kan je in de kantine van Quick kiezen voor gezond. Het bestaande assortiment eten en drinken is onder andere met een watertappunt, zelfbereide soep en vers fruit uitgebreid. Het getapte biertje, knapperige frietje en broodje kroket blijven gewoon verkrijgbaar. Deze Derde-Helft-coryfee├źn krijgen echter gezelschap van gezondere alternatieven.

Quick verankert zich doorlopend dieper in diverse lagen van de maatschappij. De kantine is dientengevolge vandaag de dag een schoolkantine èn sportkantine ineen. Daarom willen Quick1888 en De Dennen BV, als beheerders van Sportpark De Dennen, hun maatschappelijke rol verder uitdiepen. Na een rookvrij sportcomplex en NIX<18 alcoholbeleid is een gezondere kantine de nieuwste loot aan de 133 jaar oude Quickboom. Waarbij de ROC-studenten Andy Hendrikx en Lorenzo Pesch, ondersteund door Team:Fit Coach Désirée Holstege, een voorzet voor open doel hebben gegeven. Om door te groeien qua gezondere leefomgeving kopt Quick die kant-en-klare kans gretig tegen de touwen. Die inkopper heeft de nestor onder de Nijmeegse voetbalclubs op 19 mei jongstleden als eerste de Topprestatiebadge Voeding opgeleverd.

ALLEMAAL_MET_CERTIFICAAT_VOOR_CLUBHUIS.jpg

DE TOPPRESTATIEBADGE VOEDING IS BINNEN. V.L.N.R.: ANDY HENDRIKX EN LORENZO PESCH (ROC-STUDENTEN), MARC MEINEMA (KANTINEBEHEERDER) EN DÉSIRÉE HOLSTEGE (COACH TEAM:FIT).

Bijtanken

Aan de ambiance in de Quick-kantine is niets veranderd. Mensen maken immers de sfeer. Frites blijft bestelbaar. Er zijn wel lekkere en gezondere alternatieven bijgekomen. Daardoor krijgen opvoeders kansen om kroost te bewegen minder suikers en vetten naar binnen te werken na gezond sporten. Op de bar, voor de biertap, valt de watertap op. De achttienjarige ROC-studenten Andy Hendrikx en Lorenzo Pesch, nu al geestelijke vaders van Quick’s Gezonde(re) Sportkantine, zijn trots op de nieuwe eyecatcher van de kantine. “Het gaat er niet om dat het aanbod in de kantine compleet verandert”, zegt Nijmegenaar Pesch, “Gezondere producten zijn een aanvulling op wat er al was. Bezoekers kunnen nu gezondere keuzes maken als zij dat willen. Zo creëer je bewustwording bij jong en oud. Je hoeft na het sporten, bezweet als je bent, niet automatisch aan de energydrank, die bol staat van suikers en cafeïne. Met dank aan de door Team:Fit geschonken watertap is gratis water als dorstlesser een perfect alternatief. Onder het motto: Lekker gesport? Tank even bij.” Lorenzo en Andy zitten op het ROC Nijmegen in het derde en laatste jaar van de studierichting Sport, Bewegen en Gezondheid. Met het bewerkstelligen van een gezonde(re) kantine, in het kader van hun Profielkerntaak 2 (PK2), kunnen ze volgens Andy, afkomstig uit het Limburgse Tegelen, hun waardering laten blijken voor drie jaar sporten vanuit hun opleiding op de velden van Quick: “We zijn op De Dennen kind aan huis geworden. We waren meer bij Quick dan op school. Het is fijn om iets terug te kunnen doen.”

ANDY-LORENZO-GEZONDE_SPORTKANTINE-MEI_2021.jpg

ANDY (LINKS) EN LORENZO BIJ DE NIEUWE WATERTAP.

 

Alternatieven stimuleren

Voor kantinebeheerder Marc Meinema zijn de ROC’ers een welkome bron om uit te putten: “Ik heb twee jaar geleden een presentatie bijgewoond van Team:Fit, gehouden door Désirée Holstege. Over de gezonde sportomgeving. Team:Fit is een werkwijze van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). Team:Fit helpt sportlocaties kosteloos om kantinebezoekers te verleiden tot het maken van gezondere keuzes. Door in te zetten op een gevarieerd assortiment, een gezondere uitstraling en het enthousiasmeren van de leden van de club voor dat gezondere aanbod. Ik was enthousiast, maar miste tijd om er mee aan de slag te gaan. Doordat Andy en Lorenzo vanuit het ROC op mijn spoor zijn gezet, kon de trein toch in gang gezet worden.” Wat na de watertap opvalt door de make over van het eet- en drinkaanbod in de kantine is de informatie op de snackautomaat. Andy grijpt die informatiekaart aan om ook in te zoomen op kunnen kiezen voor gezondere producten vanaf heden: “De tekst op de automaat is ‘Veel mensen willen gezonder leven maar toch genieten. Daarom bieden wij in deze automaat een aantal gezondere alternatieven aan’. Vervolgens staat eronder vermeld welke producten minder calorieën bevatten of kleiner zijn. Gezondere snacks, zoals suikervrije peperkoek en mueslirepen, zijn toegevoegd aan de bestaande automaatinhoud en bevinden zich op ooghoogte. Niemand wordt gedwongen om iets anders te kopen, maar wel gestimuleerd om over gezondere alternatieven na te denken.”

 

Kunnen kiezen

Een sprekend voorbeeld voor het feit dat het tijd was voor een gezonde make over van de Quick-kantine draagt Lorenzo aan: “Een bruinbroodtosti was bijna het meest gezonde wat er tot nu toe te bestellen viel. Maar niemand deed dat, want het was niet bekend genoeg. Wat ontbrak in de kantine was fruit. Dat komt nu in het assortiment en wordt aantrekkelijk gemaakt door een combideal: water met banaan, water met een appel, enzovoorts. Een idee van Désirée. Nieuw te krijgen zijn straks ook bruine broodjes. Een paar soorten alcoholvrij bier komen erbij, net als meer suikervrije frisdranken. Tegelijk blijven de gevulde koeken voorhanden, evenals witte tosti’s en een broodje kroket. Frites en frikadellen blijven als ook vanouds te bestellen. Nieuw zijn de opties voor kleinere porties. Allemaal handigheidjes om de grijze cellen van de consument aan het werk te zetten. Niks moet, alles kan. Sporten is gezond. Kunnen kiezen voor gezondere voeding hoort daarbij.” 

TEAM_FIT-LOGO.jpg

Topprestatiebadge Voeding

Bij de voortrekkersrol van het ROC-duo is Désirée Holstege van doorslaggevend belang geweest. Zij heeft als Team:Fit-coach een voedingsbodem aan informatie aangedragen. Evenals acht challenges om minimaal een derde van het eet- en drinkaanbod gezond te maken. Op 19 mei hebben Andy Hendrikx en Lorenzo Pesch trots gepresenteerd wat maanden aan voorbereidingen heeft opgeleverd. Omdat de uitdagende doelen van Team:Fit zijn gehaald, zogenaamde challenges die zijn onderverdeeld in badges, heeft Désirée Holstege de Topprestatiebadge Voeding mogen uitreiken. De zorg voor het garanderen van gezondere voeding in de toekomst is aansluitend overgedragen aan Marc Meinema. De beheerder van de kantine, die bij het op de rails zetten van de Topprestatiebadge Lorenzo en Andy enorm heeft geholpen om het eindstation in zicht te krijgen, wordt niet aan z’n lot overgelaten. Désirée Holstege is daar duidelijk over: “Team:Fit blijft Marc ondersteunen. We blijven helpen bij het waarborgen van het gezondere aanbod. Dat geldt trouwens voor alle sportverenigingen. Team:Fit werkt samen met de afdeling Sport van de gemeente Nijmegen. Samen met verenigingsondersteuners van jouw club kun je aan de slag om een nóg fijnere, eigentijdse sportomgeving voor jullie jeugd te creëren. Geïnteresseerde clubs kunnen altijd contact met mij opnemen: desiree@teamfit.nl. Hopelijk mogen de kantines weer snel helemaal open!”

ANDY-LORENZO-MARC-DESIREE-CERTIFICAAT_IN_KANTINE.jpgTERECHT TROTS TONEN ANDY EN LORENZO DE TOPPRESTATIEBADGE VOEDING.

 

Doeltreffende inswinger

Dankzij de doeltreffende inswinger van Andy en Lorenzo is Quick, in het spoor van Sportfondsenbad Nijmegen-West en het Erica Terpstra Sportfondsenbad, als eerste Keizerstadse voetbalclub een veelbelovend station verder gekomen richting een gezondere sportomgeving. Mooi is het volgens Andy dat de bal die door hun PK2-project is gaan rollen meerder kanten uitgaat: “We hebben door dit project ons examen kunnen afronden. Bovendien hebben we de huidige tweedejaars ROC-studenten Sport, Bewegen en Gezondheid geïnspireerd om hetzelfde te gaan doen bij andere sportverenigingen in Nijmegen. Lorenzo en ik hebben tevens het gevoel dat de make over van de kantine aanslaat bij jong en oud.” Dat de kantine nieuwe stijl daadwerkelijk leeft, illustreert Marc Meinema: “Sinds kort verkopen we zelfgemaakte soep die bereid wordt door een cliënt van het RIBW Nijmegen & Rivierenland (Regionaal Instelling voor beschermend en begeleidend Wonen). Sportclubs die op een gelijksoortige manier de bal in gang willen zetten, weten nu wie ze hiervoor kunnen benaderen. Waarbij JOGG met haar werkwijze Team:Fit natuurlijk hoopt op een sportomgeving verfrissend sneeuwbaleffect.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!