Quick 1888 en Ultimate Frisbee - Quick 1888

Quick 1888 en Ultimate Frisbee

Quick 1888 en Ultimate Frisbee

Een omnivoor eet alles. Bij omnivereniging Quick1888 kan alles. Dat blijkt nu er een nieuwe tak groeit aan de sportieve stam van de Nijmeegse oerclub: Ultimate Frisbee. 10 april 1888 begon Quick tot ieders verbazing met cricket. 134 jaar later verbaast Quick weer met een frisbee-afdeling. ‘Quick1888 Ultimate’ gaat outdoor en indoor competitiewedstrijden spelen. Vandaar dat de frisbeeërs, vanwege goed gras en de OC Huismanhal, voor hun symbiose Quick1888 hebben omarmd als gastheer. Dat maakt Quick in omniverenigingsland ‘ultimate’ uniek. Tegelijk is Nijmegen ineens één van de weinig steden met twee frisbeeclubs. De nieuwe frisbee-afdeling start met zo’n dertig leden, maar gaat frisbeeën op De Dennen promoten, om nieuwe frisbeeërs te kunnen verwelkomen. In september kunnen Quick-leden en niet-leden die belangstelling hebben op maandagavonden meetrainen van 20:00 tot 21:30. Aanmelden kan bij Sjoerd Bongers: 0619499202.

DOOR: MAARTEN OMVLEE

003-GROEPSFOTO-MET_FRISBEE_OP_VOORGROND-quick1888_ultimate.jpg

BFrisBee2’s

Frisbeeën is meer dan lacherig op de camping een schijf overgooien. Het is onder de noemer Ultimate Frisbee, kortweg Ultimate, een serieuze teamsport  die bol staat van tactiek en vliegensvlugge acties. Eind jaren zestig ontstaan in de Verenigde Staten. De bakermat herbergt inmiddels miljoenen spelers. Het Internationaal Olympisch Comité erkent frisbeeën als sport. ’t Is wachten op plaatsing voor de Olympische Spelen. Twintig jaar na Amerika waait frisbeeën over naar Europa. Vooral studenten pakken het op. De huidige dertig clubs, aangesloten bij de Nederlandse frisbee Bond (NFB), vind je voornamelijk in studentensteden. Ook Sjoerd Bongers, de eerste voorzitter van Quick1888 Ultimate, is een frisbeeër van het eerste uur. Als student richt hij in 1994 BFrisBee2’s op. Op het Sportcentrum van de Radboud Universiteit heeft de club enkel bestaansrecht mits minimaal tachtig procent van de leden student is. Dus wordt er na de studietijd een andere draai doordacht om de frisbee te laten floreren.

 

Quick1888 Ultimate

Vanaf 2018 wijken vijftien frisbeeërs doelbewust uit naar Quick. Ze mogen op de velden aan de Dennenstraat trainen. Drie jaar later zijn daar dertig spelers. Die groei rechtvaardigt de oprichting van ‘Ultimate Quick’. Per 1 juli 2022, na toestemming van de Algemene Leden Vergadering, is de frisbee-afdeling een feit. Met voorzitter Sjoerd Bongers, secretaris Guyon Delauw en penningmeester Roel Heutink. Waardoor Quick de kans grijpt als omniverenigingspionier een nieuw tijdperk in te slaan en tegelijkertijd Ultimate Quick met genoeg natuurgras en de OC Huismanhal de perfecte plek heeft. Want er wordt zowel indoor als outdoor in competitieverband gespeeld. Door grote afstanden tussen de NFB-clubs eens per maand op wedstrijddagen: minitoernooien met meerdere duels per dag.

005-GUYON_DELAUW-ACTIE_FRISBEE-foto_Martine_Bootsma.jpg
SECRETARIS GUYON DELAUW (MET PET) MET EEN NO-LOOK-PASS. (FOTO MARTINE BOOTSMA)

The Spirit of the Game

“Als je het eenmaal gespeeld hebt”, zegt Bongers bevlogen, “wil je nooit meer iets anders! Het is poepsimpel. Geen moeilijke spelregels, uit is uit, vangen is vangen. Je moet alleen de techniek van de verschillende worpen leren. In een simpel sporttenue met sport- of voetbalschoenen kan je zo meteen meedoen. Sprinten, springen, vangen en duiken maakt Ultimate enorm dynamisch en aantrekkelijk als kijkspel.” Ultimate Frisbee is afgeleid van rugby of American Football en hanteert het man-to-man dekken zoals bij basketbal. Het speelveld heeft twee eindzones. Indoor 5 tegen 5 met de lengte van een handbalveld. Outdoor 7 tegen 7 op een versmald voetbalveld. De disc vangen in de eindzone levert een punt op. Raakt de frisbee de grond of wordt de schijf onderschept, dan wordt het aanvalsrecht gewisseld. In de buitenlucht wordt er na elk punt van speelhelft gewisseld, om de invloed van de wind eerlijk te verdelen. Spelers en frisbee zijn constant in beweging. Alleen de vanger en z’n directe tegenstander staan kort stil, want de schijfbezitter mag niet lopen met de frisbee en heeft tien seconden om de schijf door te spelen. “Maar het mooiste van Ultimate Frisbee is fair play volgens de kersverse frisbee-preses: “Er wordt gespeeld zonder scheidsrechter. Respect voor de regels en elkaar is de basis. De tegenstander is vanzelf medestander. Met ‘The Spirit of the Game’ beoordeel je de sportiviteit van de opponent. Sport verbroedert optimaal. Dat geeft een speciale sfeer met de beleving dat je zonder tegenstander geen leuke wedstrijd kan spelen. Dus kom een keer meetrainen op een maandagavond in september. Dan kan je ervaren hoe uitdagend en intensief Ultimate Frisbee is. Wie weet wil je ook nooit meer iets anders!”

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!