Scheidsrechter

Reintjes, H.T.

Accommodatie

Onbekend

Zowel Quick 1888 als Rigtersbleek konden de punten goed gebruiken. Quick om in de race te blijven voor de titel en zelfs bij puntverlies van BVC’12 de koppositie over te nemen. Rigtersbleek om zeker te stellen dat het niet tot de nacompetitie om degradatie veroordeeld zou worden.

Het was in Enschede weliswaar zonnig, waarvan het op de overdekte tribune weinig te merken was, maar het waaide wel stevig. Dat, in combinatie van het oude kunstgrasveld (dat ligt er al tien jaar), maakte het voetbal niet eenvoudig, zoals Pim Geurts na de wedstrijd aangaf.

Sjors de Bruijn tikt de bal toch nog uit de hoek. Yassine Aarab hoeft geen hulp te bieden

Om met de deur in huis te vallen:  Rigtersbleek was vandaag de bovenliggende ploeg en had meer recht op de overwinning dan Quick 1888. Vanaf het allereerste begin was het feller, probeerde het Quick  1888 vast te zetten en het slaagde daar vaak in. Quick creëerde slechts enkele kansen, terwijl Rigtersbleek er legio kreeg, die echter niet aan de Tukkers  besteed waren.

Al in de zesde minuut trapte een speler na een vrije trap van dichtbij naast. Het had voor Quick 1888 een voorteken moeten zijn. Kort voor het half uur werd een doelpunt van Rigtersbleek (terecht)wegens buitenspel afgekeurd. Quick zelf kwam nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval, behalve via een enkele diepe bal. Een minuut na die afgekeurde treffer verzond Yassine Aarab zo’n diepe bal op Dimitri Vrehe, die op links op de hoek van het strafschopgebied vrij kwam, maar over schoot.

Dimitri Vrehe schiet vrij voor doel de bal over het doel

Sjors de Bruijn verrichtte twee minuten later de eerste van zijn vele reddingen. Hij speelde een geweldige wedstrijd en hield Quick eigenlijk op de been. Dit keer tikte hij na een vrije trap van Mitchell Zephat de rebound van dezelfde speler nog net uit de benedenhoek tot hoekschop. Een minuut later was Dimitri voor de tweede maal gevaarlijk, maar binnen de zestien kwam hij ten val. Werd hij aangetikt? In ieder geval floot scheidsrechter Reintjes niet, en die beslist! Een paar minuten later gaf hij Joffrey van Rossum de gele kaart, toen deze met een gestrekt been inkwam doordat hij uitgleed. Zes minuten voor de rust ging een voorzet van Mark van Haarlem nog gevaarlijk voor het doel langs, over de keeper, maar niemand was ter plaatse om de bal in te schieten.

Drie minuten later verrichtte Sjors zijn tweede grote redding. Youri Gersman zette Jurrie Stevens plotseling vrij voor Sjors en schoot in de korte hoek. Sjors ging de andere kant op maar bracht met zijn voet redding. En ja hoor, tegen de verhouding in kwam Quick 1888, net in de extra tijd, op een niet verdiende voorsprong. De bal werd na een hoekschop door Rigtersbleek weggekopt. Timo Hya ving de bal op en gaf een soort vuurpijl richting strafschopgebied van Rigtersbleek. De jonge keeper Nick Louwman (vorige week stopte hij tegen SV Orion nog een stafschop!) riep “los” maar sloeg naast de bal, waarna Dimitri de bal simpel in het lege doel kon schuiven: 0 - 1.

Als de Bleekse doelman mistast, is Dimitri  (nr.13) er direct bij om bal in het doel te schieten: 0 - 1

Op de weg terug naar eigen helft kreeg Mark nog een klap in zijn gezicht, maar de scheidsrechter had dit niet geconstateerd. Quick 1888 leek de wedstrijd twee minuten later al voor de rust te beslissen, toen  Dimitri op links vrij kwam. Hij speelde Timo aan, die dicht bij het doel een man passeerde en in wilde schieten, maar werd aangetikt. Opnieuw zag de scheidsrechter er geen overtreding in.

Na de rust bleef Joffrey achter in de kleedkamer en verscheen Lennard Walterbos op het veld. Meteen al kreeg Floris van Raalte de gele kaart voor een forse charge op Unal Oztürk. Sjors was even later attent  na een steekpass door het centrum, verspeelde alsnog de bal, maar wist die toch weer in bezit te krijgen. Even later was Yassine net op tijd ter plaatse om de bal over de zijlijn te roeien , nadat de bal vanaf de achterlijn was teruggetrokken. Een minuut later blokte Rutger Moolhuijzen met zijn rug een schot van dichtbij en voorkwam zo een doelpunt. Voor Rigtersbleek kopte Gerard Monnikhof van dichtbij over het doel. Even later tikte Sjors een schot van Teun Golbach over de lat. En na een dik kwartier wist Sjors opnieuw een speler van scoren af te houden.  Ditmaal verscheen Youri Gersman, na een foutje van Rutger, alleen voor hem, maar Sjors bleef goed kijken en redde met zijn lichaam. Bas Peters, achterin een rots in de branding, wist een schot van dezelfde speler te blokken. Kortom, alle hens aan dek.

Pim Geurts met een spectaculaire kopbal

Inmiddels waren er nog tien minuten te spelen – reguliere speeltijd. Ferdi Akankan probeerde vanaf de zijlijn de spelers bij de les te houden. Een kopbal uit een vrije trap ging over, uit een hoekschop werd de bal net naast gekopt. Rigtersbleek zette alles op alles. Teveel zelfs, want zes minuten voor tijd ontsnapte Gerard Monninkhof aan een rode kaart toen hij voor de bank van Quick met een veel te hard charge Bas gruwelijk ten val bracht. Gelukkig geen blijvend letsel, maar dat been had zo maar gebroken kunnen zijn. Scheidsrechter Reintjes volstond met geel!

Een minuutje later kwam Nourdin Al Mansouri in het veld voor Dimitri. Een vrije trap van Rigersbleek ging drie minuten voor tijd maar net naast. En toen ging de extra tijd in. En die duurde en duurde. De spanning steeg ten top. Maar ineens kreeg Quick de ruimte.  Nourdin veroverde de bal rond de middellijn, waarna hij geheel vrij alleen op het doel kon gaan. Hij passeerde de keeper… en werd ten val gebracht. Strafschop, zou je zeggen. Maar weer wuifde de scheidsrechter het weg en liet doorspelen. De assistent-scheidsrechter was al op weg naar de achterlijn om zijn positie voor de strafschop in te nemen.

Sjors de Bruijn ziet de bal weer over het doel verdwijnen

Enfin, het deed er niet meer zoveel toe, want even later klonk het eindsignaal. Een zwaarbevochten en niet verdiende overwinning. Maar toch weer de nul gehouden, met name dankzij Sjors. Maar het spel was niet best, alhoewel dat toch wel altijd een wisselwerking is met de tegenstander. Was Quick  1888 zo slecht?  Of was Rigtersbleek zo goed?  In ieder geval werd Quick wel eens eerder onder druk gezet, maar wist het zich daar altijd toch wel onderuit te voetballen. Maar als je slechte wedstrijden toch weet te winnen…. Dat voorrecht was tot nu aan BVC’12 voorbehouden, dat ook nu weer pas acht minuten voor tijd op voorsprong wist te komen tegen Orion. Ze zeggen altijd dat je dan kampioen wordt. Houdt BVC’12 het vol? Of verspeelt het alsnog punten in de laatste twee wedstrijden? In ieder geval zal Quick 1888 moeten blijven winnen, maar dan zal het toch weer beter moeten voetballen dan vandaag. Na de prachtige serie had ik daar alle vertrouwen in, maar na zo’n wedstrijd als vandaag…

Nog twee wedstrijden te gaan, Spcl. Bemmel thuis en Longa ’30 uit. Quick 1888 is in ieder geval zeker van de tweede plaats en door het verlies van Alcides is Quick 1888, gezien het doelsaldo, ook al zeker van het winnen van de derde periode. Nacompetitie is dus in ieder geval zeker gesteld!

Ferdi Akankan was er na de wedstrijd ook snel klaar mee. Ik denk dat hij behoorlijk kwaad was en ook bol stond van de adrenaline. “Het was een totale offday. We hebben onverdiend gewonnen!”

Pim Geurts, die door het wegvallen van Kay Thomassen weer op linksachter terecht is gekomen vond het ook een “slechte wedstrijd. We hebben veel te danken aan Sjors (en zo is het!). Het was lastig voetballen met het veld waarop de bal hoog stuitte en met de wind. Maar ik ben tevreden dat we gewonnen hebben.”