Scheidsrechter

Wendling, K.H.

Accommodatie

Onbekend

SV Orion is voor Quick 1888 vaak een lastige tegenstander, ook al omdat het een echte stadsderby is. De thuiswedstrijd in oktober werd bijvoorbeeld verloren, toen de thuisploeg vooral in de 1e helft zeer succesvol counterde. Maar vandaag was dat heel anders. Eigenlijk kwam Quick 1888 de gehele wedstrijd niet in de problemen. De derby betreft ook een duel tussen de twee hoogst spelende ploegen uit Nijmegen, waar naast sportieve ook andere sentimenten vaak een rol spelen.
SV Orion moest het doen zonder Luuk Akkers (vakantie) en Vince Alberts (blessure). Daar stond tegenover dat twee sterkhouders van het team, Marco Loen en ex-Quicker Vince van Gelder, toch inzetbaar waren en op tijd hersteld waren van hun blessures . Bij Quick 1888 ontbrak alleen Maarten Versteegen wegens een blessure, zodat trainer Ferdi Akankan met dezelfde basiself kon starten als de laatste weken.

Quick 1888 nam vanaf het begin de wedstrijd stevig in handen. Het speelde veelal op de helft van Orion en gaf achterin niets weg. Het leidde al vroeg in de wedstrijd voor een gele kaart voor Orion-speler Jasper de Ruiter. Toch creëerde Quick in die openingsfase geen echte kansen met het overwicht. De spitsen Dimitri Vrehe en Mark van Haarlem werden te weinig goed aangespeeld en in stelling gebracht.  Toch zette Mark Quick vanuit het niets in de 20e minuut op voorsprong. En wat een prachtig doelpunt was dat ! Op een meter of tien van de achterlijn mocht Quick een ingooi nemen. Mark controleerde de bal, draaide zich om  en schoot vanaf de zijlijn de bal met een prachtige boog over de een meter of vijf voor zijn doel staande keeper Stan Bruijsten:  0 - 1.

Mark van Haarlem zorgt met een prachtig schot voor het openingsdoelpunt: 0 - 1

Quick 1888 had er verstandig aan gedaan die voorsprong daarna uit te bouwen. Het bleef het spel bepalen. Echter, totaal onnodig en eveneens vanuit het niets, kwam SV Orion na een half uur op gelijke hoogte.  Een diepe bal van de thuisploeg naar voren leek een prooi te worden voor Kay Thomassen. Maar keeper Sjors de Bruijn kwam ook aarzelend uit, waardoor Noud Jilesen tussen de twee Quickers net binnen de zestien in balbezit kwam. Sjors bracht hem ten val en scheidsrechter Wendling floot voor een strafschop.  Een gele kaart voor Sjors en deze was vervolgens kansloos op de strafschop van Jeroen Bardoel: 1 – 1.

Sjors de Bruijn gaat de verkeerde kant op: 1 - 1

Niet veel later had de thuisploeg de pech dat de altijd belangrijke Marco Loen zich verstapte bij een duel en zich moest laten vervangen door Davy van Duinen. Quick 1888 kreeg in die eerste helft nog kans via een kopbal uit een hoekschop, maar die belandde niet ver naast. Orion-speler René Willemse kreeg geel voor het haken van Timo Hya op het middenveld. Al in blessuretijd kreeg Orion nota bene nog een uitgelezen kans om (volledig ten onrechte) op voorsprong te komen. Youssef Ouchene speelde de bal onnauwkeurig en veel te kort terug op Sjors, die ook niet bereikbaar was voor Kay. Jasper de Ruiter aarzelde met schieten, hoewel Sjors ver uit zijn doel was. Hij passte de bal opzij, waar Bas Peters toch voor opruiming kon zorgen.

Quick 1888 ging de tweede helft opnieuw onverdroten verder waar het in de 1e helft mee gestopt was en speelde weer op de helft van Orion. Na vier minuten moest Stan Bruijsten een lastige vrije trap van Joffrey van Rossum in de benedenhoek pakken. Daarna besliste Quick de wedstrijd in zes minuten. Vijf minuten na de vrije trap, in de 56e minuut,  was het voor de tweede keer raak voor Quick 1888. Eerst was een diepe bal van Yassine Aarab net te scherp voor Unal Oztürk, maar nog in de zelfde minuut volgde een prachtige aanval. Youssef speelde de bal naar rechts, waar Kay de bal nog net binnen wist te houden en Timo aanspeelde. Die snelde langs twee man en schoot de bal onhoudbaar in: 1 - 2.

Timo Hya zorgt voor de hernieuwde voorsprong: 1 - 2

Een  minuut later was er wederom een mooie aanval de aanleiding tot opnieuw een doelpunt. Nu leverde Unal vanaf rechterkant een prima voorzet af, die door Mark tussen de keeper en een verdediger bij de tweede paal werd binnen geschoten: 1 - 3.  En weer twee minuten konden we weer een fraaie aanval zien. Nu rukte Yassine wederom over de rechterkant op en zette de bal vanaf de cornervlag rechts voor. Dimitri pikte de bal bij de achterlijn links op, passte terug op de inkomende Adrian Javad, die  zijn schot geblokt zag, waarna Dimitri de bal alsnog intikte. 1-4.

Mark van Haarlem verschalkt opnieuw de doelman: 1 - 3

Twee minuten  later ontsnapte Quick 1888 aan een tweede tegentreffer toen een schot van Davy van Duinen via de binnenkant paal voor het doel langs ging. De thuisploeg zette iets aan, mede door wat concentratieverlies bij Quick en een schot van Vince van Gelder ging over het doel.

Dimitri Vrehe (nr.13) schiet de 1 - 4 binnen

Maar daarmee was de koek ook op voor SV Orion. Quick 1888 was heer en meester, voetbalde soms heel gemakkelijk, tikte de bal mooi rond en het had de voorsprong eigenlijk nog verder uit moeten bouwen. Het overwicht leidde echter ook tot een zekere verslapping, waardoor er voor Orion toch een aantal kansrijke situaties ontstonden. Onder andere een schot van Jasper de Ruiter, dat via Sjors over de achterlijn ging en een schot naast terwijl de speler volkomen vrij stond.

Ook Quick 1888 bleef maar kansen creëren. Zo schoot Unal als sluitstuk van weer een mooie aanval over het doel. Lennard Walterbos kwam na 70 minuten in het veld voor Yassine en niet veel later ook Nourdin Al Mansouri voor Dimitri.

Quick 1888 bleef domineren en dat leverde een derde gele kaart voor Orion na een overtreding op Timo. Daarna werd het negen minuten voor tijd ook nog 1 - 5. Na, hoe kan het anders, opnieuw een mooie aanval. Timo speelde Nourdin aan, die via een fraaie actie op de achterlijn zijn directe tegenspeler als ook de doelman passeerde en de bal voor de inkomende Lennard klaar legde op de strafschopstip. Die zag zijn schot eerst nog geblokt, maar schoot vervolgens uit de draai alsnog in: 1 – 5.. Twee minuten later had Lennard bijna zijn tweede en Quick’s zesde treffer op zijn schoen, maar hij kon de prachtige pass van Mark net niet voldoende controleren.

Lennard Walterbos zorgt voor het eindakkoord: 1 - 5

Vijf minuten voor tijd kwam Calvin Groenen in het veld voor de moegestreden Unal. Als sluitstuk probeerde Timo het nog met een ver schot over de keeper, dat maar rakelings over het doel ging. Maar 5 - 1 is eigenlijk ook wel genoeg!

Quick 1888 is op dit ogenblik goed bezig. Opnieuw een dik verdiende overwinning, waarbij het nauwelijks in de problemen kwam. Achterin werd weinig weggegeven. Met vier overwinningen in de laatste periode en een doelsaldo van 18 voor en 3 tegen staat het daarin 3 punten voor Alcides en is het in de algemene rangschikking opgerukt naar de tweede plaats. Als Quick 1888 steeds scherp de wedstrijd ingaat, de duels wint en niet verslapt, dan hoeft het van geen enkel team te verliezen. Zaak is ook als je sterker bent niet te verslappen en de vele kansen vaker te benutten.

Als BVC’12 doet wat het moet doen en haar wedstrijden blijft winnen, dan wordt de Beekse ploeg kampioen. Maar het voelt toch de hete adem van Quick in de nek. Bedenk, de koplopers zijn de promovendi van afgelopen seizoen !!  De overwinningen van de koploper komen vaak moeizaam tot stand ( nu weer in de laatste minuut), terwijl Quick 1888 steeds ruim weet te winnen erd: 1 - 4n momenteel elke tegenstander over de knie legt. Nog zes wedstrijden te gaan. Eerst drie thuiswedstrijden. Zondag tegen Tubantia, op paasmaandag de inhaalwedstrijd tegen De Zweef en de week daarna TVC ’28. Dan volgen Rigtersbleek uit, Bemmel thuis en als laatste op 14 mei Longa ’30 uit. Ik ben benieuwd hoe het er tegen die tijd uitziet!

Het commentaar van Ferdi Akankan: “We namen de eerste helft de wedstrijd in handen en kwamen via een schitterende goal van Mark op 1-0. Door een misverstand werd het gelijk. Je hebt ze in de tang en dan zoiets. Na de rust was het in een paar minuten gedaan. Het was een terechte overwinning en ik ben een tevreden coach.” Op mijn vraag of de oorspronkelijke doelstelling, eindigen bij de eerste vijf, inmiddels bijgesteld moet worden, antwoordde Ferdi: “Ik mik nu op een plaats bij de eerste drie.”

Hoe duidelijk kan een uitslag zijn !!

Mark van Haarlem grijnsde na de wedstrijd van oor tot oor: “wij zijn niet meer te kloppen. Het grote verschil is dat we nu ook fysiek de duels aangaan en die winnen. En dan gaan we voetballen. Zo’n grote uitslag had ik tegen Orion niet verwacht.”