Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

QUICK 1888 speelt twee verschillende helften, maar wint uiteindelijk toch vrij overtuigend

Germania 1 (zon)

0 - 3

Quick 1888 1 (zon)

48'
65'
Adrian Javad (schot)
83'

Onbekend

Vooraf was duidelijk dat de streekderby  tegen Germania wel eens een lastige klus zou kunnen worden. Immers, Germania was tot de wedstrijd van vandaag thuis nog ongeslagen. Van de tot nu toe 8 gespeelde wedstrijden had men er 5 gewonnen en 3 keer gelijkgespeeld. Echter,  de thuisploeg zit ook in de hoek waar de klappen vallen. Ze zijn niet echt goed uit de winterstop gekomen. Immers, de 4 wedstrijden na de herstart leverde de Groesbeekse ploeg maar één schamel puntje op (tegen koploper BVC’12 nota bene). Van de in totaal 19 punten werden er maar liefst 18 daarvan thuis behaald. De uitbalans leverde tot nu maar slecht één schamel puntje op. Tegen wie ? Juist, tegen de opponent van vandaag, Quick 1888 !!

De Dennenbewoners moesten dus vooraf gewaarschuwd zijn. Zij zijn namelijk wel erg goed de winterstop uit gekomen. Alleen de topper tegen BVC’12 leverde een (onterechte) nederlaag op, de rest allemaal (ruime) zeges.

Doelman Sjors de Bruijn moet ver buiten zijn doelgebied komen

Quick 1888 moest het vandaag doen zonder de geschorste spelers Kay Thomassen en Joffrey van Rossum. Hierdoor was er vandaag voor het eerst een basisplaats ingeruimd voor Calvin Groenen, die aan de linkerkant begon. Tevens was er weer een plaats ingeruimd voor Pim Geurts als linksback, waardoor Adrian Javad een plaatsje doorschoof en samen met Bas Peters het centrale duo vormde.

Bas Peters kopt de bal uit de gevarenzone

De eerste helft kunnen we eigenlijk heel snel in zijn: dat was dramatisch slecht. Zeker vanuit het perspectief van  Quick 1888. De thuisploeg, die door de recente nederlagen inmiddels in direct degradatiegevaar is, toonde in deze eerste 45 minuten veel meer passie, felheid en agressiviteit dan de Nijmeegse ploeg. Vrijwel elke afvallende bal en veel directe duels  werden in die fase verloren door Quick 1888. Vooral de slag op het middenveld werd compleet verloren. De thuisploeg etaleerde in die periode veel strijd en passie, stopten er veel energie in, maar hadden weinig geluk. Gelukkig stond de Nijmeegse defensie vandaag als een blok en vond Germania toch een gaatje, dan stond daar ook nog de altijd Sjors de Bruijn er nog als betrouwbare sluitpost achter. Vooral het eerste half uur had Quick 1888 aanvallend weinig tot niets in te brengen en was het vooral Germania die het initiatief volledig naar zich toetrok. Een paar keer kroop de Nijmeegse ploeg door het bekende oog van de naald. Zo reageerde Sjors een paar keer attent bij venijnige schoten en had Pim ietwat geluk dat zijn stevige blokkade op de rand van het strafschopgebied niet meer dan een vrije trap opleverde voor de thuisploeg.

Na een half uur kwam Quick 1888 iets meer uit hun schulp en werden de tot dan onbereikbare spitsen Mark van Haarlem en Dimitri Vrehe meer bereikt. En leverde het ook direct gevaar op. De allereerste kans voor Quick 1888 viel in de 34e (!!) minuut te noteren, toen Dimitri na een van zijn bekende rushes Timo bereikte, die vervolgens voor het eerst op doel mocht schieten. Zijn schot kon nog tot corner worden verwerkt. In de 40e minuut stuurde Bas met een dieptepass Dimitri de ruimte in. Zijn lob verdween uiteindelijk op het dak van het doel. De grootste kans in de 1e helft aan Quickkant was een minuut voor de theepauze voor Mark, nadat de prima leidende scheidsrechter Bierma het vlagsignaal van de grensrechter negeerde.  Mark mocht vrij aanleggen op zo’n 10 meter van het doel, maar had zijn vizier (nog) niet op scherp staan.

Mark van Haarlem benut de strafschop: 0 - 1

In de rust was één ding duidelijk:  Het vuurtje moest bij Quick 1888 aangewakkerd worden. En warempel, dit werd na de rust inderdaad bewaarheid. Het team kwam als herboren uit de kleedkamer. De eerst de beste aanval in de 2e helft leverde ook direct een doelpunt en dus de voorsprong op. Mark werd door Yassine Aarab vrijwel direct na het herbegin de diepte ingestuurd en kon alleen nog maar op onreglementaire wijze gestopt worden. In het strafschopgebied, dus een penalty. Mark ontfermde zelf over de bal en schoot deze vervolgens ook onberispelijk langs de kansloze Germania-doelman Dide Broeder: 0 – 1.

Het bleek ook eigenlijk de genadeslag voor de thuisploeg. Blijkbaar had Germania in de eerste helft al zoveel energie en kracht verbruikt op het zeer zwaar te bespelen veld, dat Quick het spel volledig naar zich toetrok en de overheersende ploeg was.  Nu werden wel vrijwel alle duels gewonnen, waren alle “tweede” ballen voor de Nijmegenaren en groeide de ploeg ook steeds meer in de wedstrijd. Rond het uur kwam de van een blessure terugkerende Lennard Walterbos de moegestreden Calvin Groenen vervangen. Niet veel later besliste Quick 1888 in feite ook de wedstrijd. In de 65e minuut mocht Unal een hoekschop nemen. Hij nam deze kort op Mark, die vervolgens de bal voor het doel lepelde. Voorbij de tweede paal stond de mee opgekomen Adrian, die de bal controleerde en vervolgens hard en meedogenloos de bovenhoek inranselde: 0 – 2. Zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen.

Adrian Javad (nummer 5) scoort de 0 - 2

Germania was gebroken. Hoewel de thuisploeg bleef strijden voor een beter resultaat, was het geloof na het tweede doelpunt weg. Zeker toen Germania-spits Bas Broekman het twintig minuten voor tijd zelfs presteerde om op de doellijn de bal toch nog over het doel te schieten.  Een prestatie op zich. Er overheen schieten was veel moeilijker dan een simpel tikje te geven.

Quick 1888 had nu de volledige controle over de wedstrijd en weinig meer te duchten van de Groesbeekse ploeg. Quick 1888 kreeg in de resterende tijd nog behoorlijk wat kansen, maar het leverde uiteindelijk nog maar één doelpunt op. Werd eerst nog een ( in onze ogen geldig) doelpunt van Mark, na een afstandsschot van Lennard, op advies van de (club)grensrechter afgekeurd, een paar minuten later was het alsnog raak. In de 83e minuut mocht de vandaag vrij onzichtbare Dimitri wederom aan een rush beginnen. Hij omspeelde de uitlopende doelman en legde de bal panklaar voor Mark. Die liet zien hoe je zo’n kans wel moet benutten en met een simpele voetbeweging deponeerde hij de bal in het doel: 0 – 3, tevens de eindstand.

Mark van Haarlem tikt simpel de 0 - 3 binnen

Voor de verdediging en doelman betekende dit ook weer eens een clean-sheet.  Tevens speelden de top-4 vandaag (BVC’12- Spcl. Bemmel als Tubantia- Rohda) onderling gelijk en is Quick 1888 door dit resultaat opgeklommen naar de 4e plaats. Weliswaar is de afstand tot de huidige koploper BVC’12 nog 4 punten, maar ligt de weg naar een top-3 notering (dat waarschijnlijk  nacompetitie zal betekenen) nog wijd open. En wie weet wat nog meer in deze knotsgekke competitie in het vat zit. Immers, de nummer 6 (Alcides) heeft maar 2 punten meer dan de nummer 11 (en degradatieplek) Rigtersbleek. Volgende week Alcides thuis. Een ploeg die, net als wij, de 3e periode goed begonnen zijn met 2 zeges. Hopelijk kan deze lijn vastgehouden worden, maar wordt er vanaf de allereerste minuut met gif en met de juiste agressie gespeeld.

Na afloop sprak ik nog even met doelpuntenmaker Adrian Javad over de wedstrijd. “Het spel van ons  in de eerste helft was zeer slecht. We stonden niet goed, hadden weinig balbezit. In de 2e helft hebben we het goed opgepakt en hebben we goed gespeeld. Toen hadden we nog wel een aantal doelpunten meer kunnen maken. Maar over het algemeen een hebben we na een hele slechte eerste een goede tweede helft gespeeld.”