Scheidsrechter

Kroesen, R.C.F.C.

Accommodatie

Onbekend

Behalve SC Bemmel en BVC ’12 staan alle andere clubs op maximaal 6 punten van elkaar. Nummer een na laatst SV Orion staat maar 4 punten achter huidige nummer 3, Rohda Raalte. Na de speelronde van vandaag is dat niet anders. Quick 1888 stond voor de wedstrijd op de 4e plaats met 14 punten, Rigtersbleek op de 9e met 12 punten. Winst was voor beide ploegen van belang.

Ferdi Akankan had voor een verrassing in de opstelling gezorgd. Zowel Adrian Javad, Gianluca de Jong en Bas Peters begonnen op de bank. Quick 1888 begon goed aan de wedstrijd. Het was beweeglijk en gretig. Er ontwikkelde zich een levendige wedstrijd. Beide backs Pim Geurts en met name Youssef Ouchene droegen waar mogelijk  bij aan het aanvalsspel. Het eerste gevaar was, na balverlies op het middenveld, toch voor de gasten, maar Sjors de Bruijn pakte de lage voorzet bekwaam. Na bijna een kwartier liet Youssef na een goede pass van Kay Thomassen de bal knullig over de achterlijn lopen. Daarna leed Timo Hya gevaarlijk balverlies bij het eigen strafschopgebied, maar Sjors pakte het schot dat er op volgde bekwaam.

In de 30e minuut was Dimitri Vrehe er bijna door, maar zoals vaker was ook dit keer de eindpass niet goed. Twee minuten later  lag de bal er aan de andere kant wel in. Een misverstand tussen Unal Oztürk en Pim zorgde ervoor dat Vanderson Sotto da Silva op rechts vrij kwam en de bal naar Dario Dore kon spelen, waarna Teun Golbach bij de tweede paal Youssef  net te vlug af was en de bal in het doel kon tikken: 0 - 1.

Quick 1888 ging daarna een stuk minder spelen; Had de onverwachte achterstand voor een knauw in het zelfvertrouwen gezorgd? Sjors moest op de doellijn de bal nog voor een speler wegplukken. Maar vlak daarna zorgde Maarten Versteegen toch twee keer voor gevaar in het  strafschopgebied van Rigtersbleek. Beide malen kwam hij tussen twee spelers ten val, waarbij Quick 1888 de eerste maal een strafschop claimde. De tweede maal gaf de scheidsrechter tot verbazing van iedereen Maarten een gele kaart voor een fopduik, dit terwijl hij toch wel degelijk licht werd aangetikt. Misschien te weinig voor een strafschop, maar zeker geen fopduik. Even later kreeg ook een speler van Rigtersbleek voor een hoog gestrekt been richting Youssef.

Na de rust bleef Lennard Walterbos achter in de kleedkamer en nam Gianluca zijn plaats op het middenveld in. Negen minuten na de rust speelde deze Dimitri aan, die de bal handig met zijn hak meenam en langs zijn man ging. Hij schoot diagonaal op doel, maar keeper Roberto Stopel wist nog net zijn vingertoppen tegen de bal te krijgen en er was geen andere Quicker in de buurt om de bal alsnog in te tikken. Quick 1888 drong aan. Een vrije trap ging laag in de muur en na een hoekschop stond er bij het harde schot van Youssef net een speler in de baan van het schot. Twee minuten daarna kreeg Dario Tore van Rigtersbleek na een steekpass een hele grote kans, maar Sjors wist de bal tot hoekschop te verwerken.

Kay schoof een linie door en Quick 1888  speelde nu met drie man achterin. Na een aanval via Joffrey van Rossum en Dimitri, kon Gianluca op doel schieten, maar de bal kon alsnog verdedigend worden verwerkt.

Quick 1888 werd dreigender en dreigender, de gelijkmaker hing in de lucht. En toen was het ineens over…..! Degenen die mijn verslagen vaker lezen zullen weten dat ik vrijwel nooit iets over de scheidrechter schrijf, zeker niet negatief. Mijn gezegde is: een scheidrechter is net het weer, je hebt het ermee te doen. De man doet zijn best, ook voetballers maken fouten en de man kan zijn dag niet hebben. Maar dit keer zal het toch moeten, want de scheidsrechter van vandaag speelde een allesbeslissende rol.

In de 66e minuut was er een duel om de bal, waarbij Youssef een duw kreeg en uit balans was. Hij zwaaide daardoor met zijn armen en raakte zijn tegenspeler. Terwijl het spel stil lag toonde de scheidrechter Kroessen plotseling Youssef de rode kaart. Kennelijk interpreteerde hij het gebeuren zo dat Youssef een bewuste slaande beweging hebben gemaakt.

Daarna gebeurde er iets wat Quick zichzelf mag verwijten. De spelers waren woedend en gingen voor en rond de scheidrechter staan. Youssef was inmiddels het veld al afgelopen. Aanvoerder Sjors kwam uit zijn doel – het geheel speelde zich af rond de middenlijn bij beide dugouts – en de zaak leek tot bedaren te komen. Toen ineens floot de scheidsrechter en wees richting kleedkamers. Opnieuw verbazing alom, bij alle spelers van Quick 1888 en Rigtersbleek, bij de staf, bij het publiek. Er heerste veel onduidelijkheid. Staakte hij nou, of was er sprake van een afkoelingsperiode? Terwijl het juist rustig werd. Niemand snapte de beslissing en dat leidde weer tot commotie, waarin Timo de scheidrechter een weinig vleiende opmerking toevoegde. Ook hij kreeg de rode kaart wegens het beledigen van de scheidrechter.

Enfin, na zo’n dikke tien minuten kwamen de spelers en het arbitrale trio weer het veld op, dus kennelijk toch een afkoelingsperiode. Maar de wedstrijd was natuurlijk gespeeld.

Toch probeerde Quick 1888 het met negen man. Bas kwam in het veld voor Joffrey en even later ook Nourdin Al Mansouri voor Unal. Kay bleef op het middenveld. Quick 1888 drong ondanks de ondertalsituatie nog wel aan, maar de beste kansen waren er natuurlijk voor Rigtersbleek door de ruimte die Quick noodgedwongen moest weggeven.  Acht minuten na de hervatting moest Sjors zich gewonnen geven toen Teun Golbach de bal rustig in de hoek kon schieten, nadat Rigtersbleek de overtalsituatie vakkundig had uitgespeeld: 0 – 2..

Hadden de Twentenaren daarna die ruimte beter benut en was het zorgvuldiger geweest, dan hadden er nog meer doelpunten kunnen volgen. Twee maal hield Sjors Dario Tore van scoren af toen deze alleen voor hem opdook. De laatste kans was kort voor tijd voor Quick, maar het afstandsschot van Gianluca ging via de vingertoppen van de keeper en de bovenkant van de lat over het doel.

Er heerste een matte sfeer na de wedstrijd, iedereen was er kapot van. Quick 1888 was zo goed begonnen, kwam weer door een fout achter, maar leek de tweede helft op weg naar de gelijkmaker toen twee rode kaarten roet in het eten gooide. De eerste naar mijn mening niet terecht. Als iedereen zijn hoofd erbij had gehouden had de tweede rode kaart niet hoeven vallen. Immers, in alle gevallen dient een beslissing van een scheidrechter geaccepteerd te worden. Het is op het veld geen discussieclubje. En ik weet wel men zegt voetbal is emotie, maar dat betekent niet dat je alles maar kunt zeggen. De clubs hebben toch allemaal respect hoog in het vaandel?

Enfin, nu nog twee wedstrijden voor de winterstop. Zondag tegen SC Bemmel, dat haar wedstrijd tegen Germania zag afgelast en de koppositie kwijtraakte aan BVC ’12. De laatste wedstrijd voor de winterstop op 11 december thuis tegen Longa ’30. Komende zondag zijn Youssef en Timo er in ieder geval niet bij.

Ferdi Akankan kon het ook allemaal niet geloven: “We begonnen goed aan de wedstrijd, speelden verzorgd, zonder haast en de organisatie stond goed. De 1 - 0 was het gevolg van slechte communicatie tussen Pim en Unal. Daarna waren we het kwijt. We waren wel een paar keer gevaarlijk tot en in de zestien, maar dan was steeds de laatste bal niet goed. Als we niet snel gelijk zouden maken zou Kay opschuiven. Jammer dat er niemand bij was om het schot van Dimitri in te tikken. Dan dat rood voor Youssef en de protesten van Quick. Niet slim van Timo om de scheidsrechter te beledigen. Met negen man is het over,maar we hebben het nog wel geprobeerd.”

Aanvoerder Sjors: “Weer een wedstrijd die snel dood is en weer door eigen acties. Je kan het de scheidsrechter verwijten, maar je moet ook naar jezelf kijken. We moeten slimmer zijn. We geven strafschoppen weg, krijgen rode kaarten. We zijn hardleers, maken veel fouten. We begonnen goed, maar komen door onoplettendheid en gebrek aan coaching achter. Wat dat betreft lijkt de wisselvalligheid van twee seizoenen terug weer de kop op te steken. En er gebeuren dit seizoen zoveel gekke dingen. We moeten ons niet zo op laten fokken en met z’n allen om de scheidsrechter gaan staan. We moeten volwassener worden.”