Scheidsrechter

Zuuk, R. van

Accommodatie

Onbekend

Na de eerste thuiswedstrijd in de 1e klasse sinds lange tijd, volgde uiteraard nu de eerste uitwedstrijd bij het uit de Hoofdklasse gedegradeerde Rohda Raalte. Een goede ploeg die de eerste wedstrijd, de derby tegen Heino, overtuigend met 4-1 had gewonnen. Volgens de clubmensen is het team sterker dan het afgelopen seizoen en gaat het voor het kampioenschap. Quick 1888 is als promovendus uit de 2e Klasse bescheidener en mikt het op een plaats bij de eerste vijf. Meteen een goede test dus.

Beide teams misten enkele spelers die normaal gesproken in de basis staan. Quick 1888 miste met de geblesseerde Kay Thomassen en Yassine Aarab twee belangrijke krachten, zowel centraal (Kay) als de verdedigende middenvelder (Yassine). Het centrale duo achterin werd gevormd door Bassie & Adriaan, Bas Peters en Adrian Javad. Joffrey van Rossum vulde de plek van Yassine (prima) in. Overigens, ook bij de thuisploeg vormde een bekend duo het centrum: Koen en Sander (van radio 538!)

Rohda(R) neemt de leiding: 1 - 0

De wedstrijd begon voor Quick 1888 desastreus. Scheidrechter Zuuk had ternauwernood het beginsignaal gegeven op het splinternieuwe kunstgrasveld, of de bal lag al achter Sjors de Bruijn.

Eerst voorkwam Joffrey dat Djeremy Zandvliet kon scoren door zijn schot van dichtbij te blokken, maar direct erna was het toch raak. Een steekpass bereikte Ronald Gomez ( de spits van het nationale elftal van Aruba!), die Sjors de Bruijn met een lage schuiver kansloos liet: 1 - 0.

Quick 1888 probeerde meteen wat terug te doen. Een vrije trap van Pim Geurts zorgde een minuut later voor enig gevaar voor het doel van Rohda. In de 6e minuut zette Gianluca de Jong, zwaar gehinderd, Mark van Haarlem met een prima steekpass aan de rechterkant volkomen vrij. Scheidsrechter Zuuk paste echter geen voordeelregel toe, maar floot voor een overtreding die op Gianluca werd gemaakt. Dat leverde natuurlijk woedende spelers van Quick  1888 op en een gele kaart wegens commentaar op de leiding van Mark. Maar was deze niet voor Gianluca bestemd?

Daarna was het een minuut of tien alle hens aan dek voor Quick 1888. Als toeschouwer vreesde je even dat Quick overlopen zou worden. Rohda stond vrij compact en maakte Quick de opbouw moeilijk door vroeg storen. Het dwong  Sjors tot vaak de lange bal naar voren te spelen. Sjors pakte een laag schot van de snelle en behendige Edilson Coelho. Youssef Ouchene had de hele wedstrijd de nodige moeite met hem, maar hield zich toch goed staande, met prima hulp van rugdekking vanuit het centrum.

Na een dikke tien minuten kwam Quick 1888 beter in de wedstrijd. In de 13e minuut was er een mooie, snelle combinatie, resulterend in een ver schot van Gianluca dat maar net over ging. En twee minuten later was er een schot van Dimitri Vrehe, dat keeper Jens Veldwachter onschadelijk maakte.

Timo Hya soleert met de bal, zien ook Unal Ozturk en Mark van Haarlem

Dan na ruim een kwartier de eerste 100% kans voor Quick. Joffrey, goed spelend, verzond een verre pass op Unal (ook sterk die eerste helft) op de rechterkant. Bij zijn voorzet stonden Gianluca en Dimitri vogelvrij dicht bij het doel. Gianluca nam de bal op vol op zijn pantoffel, maar produceerde een afzwaaier en verborg zijn hoofd in zijn handen. Rohda was nog gevaarlijk via een vrije trap van Lars van Schooten na een overtreding van Youssef op Edilson Coelho, maar zijn schot ging in het zijnet. Aan de andere kant bereikte Bas met een verre pass Mark, die vanuit een moeilijke hoek moest schieten; de bal een prooi voor de keeper.

Dimitri was met zijn snelheid en behendigheid  regelmatig een lastpak voor de verdedigers van Rohda en kort voor het half uur werd hij, toen hij dreigde door te breken, neergelegd door Coen van Heun, die daarvoor een gele kaart kreeg. Dezelfde beloning kreeg zijn kompaan Sander Blok later voor eenzelfde vergrijp. Dat waren kansrijke situaties! Dimitri kwam vijf minuten voor de rust nog tot een schot dat geblokt werd, waarna Mark in de rebound buitenspel stond. Mark moest zich echter kort voor de  rust geblesseerd  laten vervangen door Maarten Versteegen.

Meteen na de rust was er eerst weer dreiging voor het doel van Quick 1888. Een laag schot van Edilson Coelho werd echter goed gestuit door Sjors. In de tweede minuut na rust zorgden eerst Dimitri en Maarten voor gevaar voor het doel van Rohda, waarna Gianluca door Timo  Hya werd aangespeeld. Deze krulde de bal daarna fraai in de linker bovenhoek: 1 – 1.

Teamvreugde na de gelijkmaker door Gianluca de Jong

Twee minuten later had het zo maar weer 2 -1 voor Rohda kunnen zijn, maar Sjors voorkwam een treffer toen opnieuw Edilson Coelho na een een-twee doorkwam. De terugspringende bal werd alsnog ingekopt en ging via het hoofd van een van de verdedigers van Quick 1888 over het doel.

Maarten kopte in de twaalfde minuut na rust een voorzet van Unal maar net over het doel, maar aan de andere kant moest Joffrey een schot blokken nadat de aanvaller met een fraaie actie langs twee Quickers was geglipt. Nog in dezelfde minuut bereikte Dimitri zijn kompaan in de aanval Maarten met een steekpass, maar die schoot in het strafschopgebied kruislings  maar net naast de tweede paal. Weer een minuut later miste Maarten maar net een lage voorzet van Timo. Kortom, er was sprake van een wedstrijd en Quick 1888was zeker niet de mindere! Het was nu een echte wedstrijd  geworden van twee gelijkwaardige ploegen.

In de 62e minuut was er eerst een lage voorzet van Rohda, die te hard was en voorlangs ging.  In de tegenstoot volgde een pass van Joffrey op Dimitri op de linkerkant links. Met de bal aan de voet trok hij naar binnen en krulde de bal langs de verdedigers precies laag in de verre hoek: 1 - 2

Dimitri Vrehe (niet zichtbaar) scoort de 1 - 2

Trainer Frank Tempelman van de ploeg uit Raalte reageerde meteen en bracht met Oguzahn Sahin een verse kracht in het veld. Een minuut later schoot Lars van Schooten na een tikje opzij uit een vrije trap via de lat over. Joffrey kreeg een paar minuten later ook de gele kaart voorgehouden, omdat hij de bal wegwierp – wel precies in handen van een speler van Rohda. De degradant uit de Hoofdklasse zette aan, was (tevergeefs) op zoek naar de gelijkmaker. Quick toonde zich vaak feller in de duels en toonde veel inzet.  Voor de thuisploeg stonden er veelal vier aanvallers, achterin bleven drie mensen over. Maar toch leidde dat niet tot dwingende kansen, alleen bij standaardsituaties ontstond er gevaar. Aan de andere kant ontstond ruimte voor Quick en keeper Veldwachter was eenmaal maar net op tijd om te voorkomen dat Dimitri na een voorzet van Timo zou gaan scoren, nadat hij de bal over zijn verdediger heen had gewipt. Een andere voorzet van Timo was te hard, nadat aan de andere kant Edilson Coelho voor gevaar had gezorgd. Timo, moegestreden, wist op het middenveld toch nog de bal te veroveren en stuurde Dimitri weg op links, maar diens schot ging naast.

Acht minuten voor tijd kwam Nourdin Al Mansouri in het veld voor Gianluca. Sjors pakte nog een onverwachte, lage voorzet van Coelho. Zijn verre uittrap bereikte Dimitri nadat de verdediger de bal van zijn voet liet springen. De Raaltse doelman was er echter net op tijd bij om voor Rohda erger te voorkomen.Al in blessuretijd mocht Rohda nog een vrije trap nemen op zo’n 25 meter van het doel. Dit keer schoot Lars van Schooten via de kruising over.

Zo bleef het bij een 2 – 1 overwinning voor Quick 1888. Gezien de hele wedstrijd verdiend, maar een grote teleurstelling voor Rohda dat zo vroeg al op voorsprong stond. Maar Quick kreeg hoe langer hoe meer grip op het spel van Rohda. Eigenlijk zorgde alleen linkerspits  Edilson Coelho voor gevaar, maar meestal was zijn voortzetting niet accuraat of slaagde hij er niet in doelgericht genoeg te zijn.

Pim Geurts in een spectaculaire houding

Dik verdiend en een echte teamprestatie. De vervangers achterin en op het middenveld (Adrian en Joffrey) deden het uitstekend. Zo toont dit eens te meer hoe belangrijk een brede selectie is.

Ferdi Akankan was uiteraard ook een blij man. “Zij waren sterk met lopende mensen en vroeg druk zetten. Maar toch kwamen ze naarmate de wedstrijd vorderde niet in hun spel en raakten daardoor wat gefrustreerd. Behalve de goal hebben we de eerste helft geen kansen weggegeven. Met deze gretigheid kunnen we van iedereen winnen. In de rust zei ik dat, als we de 1 - 1 zouden maken, we erop en erover zouden gaan. De gelijkmaker van Gianluca was een geweldig doelpunt na een mooie pass van Joffrey. Ook de 2 - 1 van Dimitri was een mooie. Goed dat we de 2 - 1 hebben gehouden.”

Joffrey was blij met zijn eerste basisplaats sinds het begin van het vorige seizoen. “Ik heb hard gewerkt in de zomer, heb geen vakantie gehad. Ben kilo’s afgevallen en afgetraind. Het is fijn dat je dan iets voor het team kunt betekenen en je bewijst wedstrijdfit te zijn. Ik kan nu meters maken. Deze overwinning biedt perspectief. Als we zo hard blijven werken kunnen we er een goed seizoen van maken.”