Quick 188 – Brakkenstein (nacompetitie)

Ruststand 1-2, eindstand 3-4 na verlenging

Door Wil Oteman

Quick daalt af naar de 3e klasse na een zeer enerverende en spannende wedstrijd

De wedstrijd stond onder  de neutrale leiding van scheidsrechter H. Reintjes  en  assistent scheidsrechters Ten Broek en Rutten.
Quick was vandaag in de eerste ronde van de nacompetitie tijdens de reguliere wedstrijd en in de verlenging de bovenliggende partij en had de overwinning verdiend. Voor de talrijke en zeker voor de neutrale toeschouwers was het een heerlijke partij voetbal met alles er op en er aan. Jammer dat de wedstrijd diep in de  tweede helft en in de verlenging werd ontsierd door een warrige scheidsrechter en eigenzinnige assistenten. Quick dient echter ook haar hand in eigen boezem te steken, want in de eerste helft had Quick ruim op voorsprong moeten staan. Daarbij komt dat de Oscar van Wezel, de doelman van Quick geen beste dag had. Daarmee is de nederlaag voor een groot gedeelte verklaard. Het lag niet aan de kwaliteit van Brakkenstein dat Quick verloor.

Quick begon goed aan de wedstrijd. In de 8e minuut brak Quick op rechts door en Germain Trim tikte de bal door op de diepgaande Dominic van Zundert. Dominic liet iedereen achter zich en kwam alleen voor de keeper te staan. Deze wist met grote moeite de ingeschoten bal met de voet te keren. Enige minuten later werd Nick Dekker, na te zijn vrijgespeeld door de opkomende Ajay Tahalele, in een kansrijke schietpositie gebracht en ook dit schot kon ternauwernood door een verdediger worden geblokt. De rebound was weer voor Quick en aanvoerder Mike Glaser stuurde Germain Trim weg. Zijn teruggetrokken bal was onnauwkeurig en de uitstekende doelman Ticho Prudon van Brakkenstein wist redding te brengen. In de 20e minuut ontstond enige verwarring in de achterhoede van Brakkenstein en wist Nick met goed stoorwerk balbezit te veroveren. Hij kwam enigszins schuin voor het verlaten doel te staan en schoot de bal tot ontzetting van heel Quick naast het lege doel.
Het eerste gevaarlijke moment van Brakkenstein ontstond in de 30e minuut toen de linkerspits doorbrak, maar Oscar wist met de voet redding te brengen. De hoekschop die volgde werd door Oscar volkomen verkeerd beoordeeld en tot geluk naast gekopt. Twee minuten later mocht Brakkenstein niet over geluk klagen. De gehele defensie van Brakkenstein zat mis op een indraaiende corner van Pepijn Ox. Hoog opspringend kopte Mike de bal op het doel en een verdediger haalde de bal van de lijn. Met iets meer precisie en geluk in de afronding had Quick op een ruime voorsprong moeten staan. Maar zoals altijd valt het doelpunt aan de andere kant. De laatste man van Quick, Jonathan Quaye, wilde een bal aannemen en gleed uit op het kunstgrasveld. De spits van Brakkenstein Rick van Eijk kreeg zodoende vrije doorgang, maar Oscar wist zijn schot te keen. Oscar stompte de bal echter in voeten van de vrijstaande Erik Bruijsten, die de bal simpel in het verlaten doel kon tikken. Dat was volkomen tegen de verhouding in 0-1. Dat was in de 36e minuut. Drie minuten later kreeg Brakkenstein een hoekschop en op de hoge bal tastte Oscar volledig mis. Bij de tweede paal kon Bram van ’t Hullenaar de bal moeiteloos de 0-2 binnen knikken.
Quick was even aangeslagen maar zette toch weer heel veel druk om de aansluitingstreffer voor de rust te realiseren. Vlak voor de rust kwam die begeerde aansluittreffer er toch. Dominic bereikte met een slimme pass de sprintende Nick en op slimme wijze kopte hij de 1-2 binnen.

In de tweede helft startte Quick met heel veel pressie op de defensie van Brakkenstein. Enkele hoogstandjes van Mahdi Montazer en Dominic leidde niet tot een doelpunt, maar droegen wel bij aan het vermaak van de wedstrijd. Toch was het Brakkenstein dat weer een doelpunt in de schoot kreeg geworpen. Op een hoge bal liep Quick Oscar onder de bal door en dat gaf Brakkenstein de gelegenheid om wederom in een verlaten doel te scoren. 1-3. Quick geloofde echter nog volop in haar kans en aanval op aanval rolde op het doel van Brakkenstein af. Diverse hachelijke momenten leverden vooralsnog niets op. Maar in de 65e minuut was het toch raak en weer was het Nick, die na een knap uitgespeelde aanval, beheerst de 2-3 wist te scoren. Een grove overtreding van nummer 14 van Brakkenstein, Bram van ’t Hulenaar,  kostte hem geel en dat zou later consequenties hebben. Quick rook meer en trok vol ten aanval. Trainer Rutger Worm voerde enkele wissels door en dat pakte goed uit. Brakkenstein wist er bijna niet meer uit te komen, maar maakte af en toe gebruik van de ruimte die het kreeg. Daar stonden echter Mido Brok en vooral Lars Janssen hun mannetje.  Rond de 80e minuut kwam Dominic in balbezit en met prachtige steekbal stuurde hij invaller Engin Gungor weg. Zijn prachtige voorzet op maat bereikte Nick die met het hoofd de gelijkmaker scoorde, de 3-3, en die daarmee zijn hattrick voltooide.

Bij Brakkenstein ging de vermoeidheid een rol spelen en het spel werd diverse malen stilgelegd voor behandelingen. In de 82e minuut beging Bram van ‘t Hullenaar wederom een grove overtreding en dat kostte hem geel. Vanaf dat moment was de tot dan toe redelijk leidende Reintjes het overzicht volledig kwijt. Hij vergat hem rood te geven na zijn tweede gele kaart. Toen hij na lang denken er niet uit kwam, riep hij de hulp in van Rutten, een van zijn assistenten. Die had zijn administratie niet op orde en haalde zijn schouders op. Toen kwam van de andere kant zijn  tweede assistent het veld in en in gezamenlijk overleg werd besloten om nummer 14 toch maar rood te geven. Na een oponthoud van 7 minuten! ging het verder. Quick perste er een waar offensief uit met veel hachelijke momenten voor het doel van Brakkensteinl, maar met 3-3 ging het na 10 minuten extra tijd de verlenging in.
Al in de 2e minuut van de eerste verlenging ontstond weer een belachelijke en onacceptabele situatie. Met moed der wanhoop gooide Jonathan zich in de baan van een schot op doel. De scheids had vooraf een overtreding gezien en floot voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Echter zijn Nijmeegse assistent Rutten bleef maar vlaggen. Uiteindelijk besloot hij er maar naar toe te gaan en na enige conversatie achter de handpalm, rende Reintjes naar de penaltystip en gaf een strafschop. Er zou hands gemaakt zijn waar Reintjes vlakbij staand niets van had geconstateerd. De ontstane commotie was begrijpelijk, mede omdat er was afgesproken binnen het arbitrale duo, dat er alleen gevlagd moest worden voor offside en een inworp. Onbegrijpelijk dat deze scheids zich liet overrulen door een op verre afstand staande assistent-scheidsrechter. De strafschop werd onberispelijk ingeschoten en heel Brakkenstein vloog naar de Nijmeegse hulpscheids Rutten om hem te bedanken! Nadat de scheidsrechter gele kaarten aan Quick wegens protesteren had uitgedeeld kon de wedstrijd worden hervat. Quick toog volop ten aanval en er ontstonden kansen voor invallers Floyd Mulder en Quinten Tassenaar en Nick, maar het bleef bij een 3-4 achterstand.
In de tweede helft van de verlenging was het wederom Quick dat er alles aan deed om minimaal een gelijke stand te bereiken. Jonathan Quaye sjorde en trok mee ten aanval. Lars en Mike doken vaak op in het strafschopgebied bij hoge ballen, maar de bal wilde er niet. Door een minimale dekking achterin bij Quick ontstonden kansjes voor Brakkenstein. Bij een aanval van Brakkenstein kreeg Lars net binnen het strafschopgebied de bal ongelukkig tegen zijn arm. Opnieuw een penalty. Die belandde belandde op de buitenkant paal. Bij weer een uitval van Brakkenstein bracht Lars een-op een- de spits van Brakkenstein ongelukkig ten val. Vrije trap en na weer een conversatie achter de handpalm, werd de scheidsrechter wederom in zijn beslissing overruled en gaf hij Lars een rode kaart.
Bij Quick vloeiden de krachten weg en de warrige beslissingen van Reintjes tegen Quick hielpen niet om te scoren en om alsnog een strafschoppenreeks af te dwingen. Het bleef bij de onterechte 3-4 nederlaag en daardoor wordt het volgend seizoen spelen in de derde klas. De gesprekken na de wedstrijd gingen alleen maar over het disfunctioneren van de scheidsrechter en zijn assistenten. Zelfs aanwezigen KNVB-ers en scheidsrechters waren hogelijk verbaasd over het gebeurde. Een zeer sportieve wedstrijd die op het laatst alleen door het gezonde verstand van de spelers niet uit de hand liep. Hopelijk blijft Quick in de 3e klasse verschoond van dergelijke scheidsrechters en assistenten.