Quick 1888 – Union
Ruststand 0-2, eindstand 0-4

Door Wil Oteman

Quick verliest verdiend van stadgenoot Union

Nadat vorige week een inhaalweekend was gepland, waarin Quick vrij was, werd vandaag de Nijmeegse derby tegen Union gespeeld. Het betrof de laatste wedstrijd in de 1e periode, waar in Union nu bovenaan staat. Union kon vandaag met een overwinning het periodekampioenschap nog niet binnenhalen, omdat er een wegens corona uitgestelde wedstrijd nog gespeeld moet worden.
Deze wedstrijd en de komende twee wedstrijden gaan wederom gebukt onder nog scherpere coronamaatregelen en als gevolg daarvan is het niet toegestaan dat publiek bij de wedstrijden aanwezig is.
Onder prima weersomstandigheden en af en toe een waterig najaarszonnetje, werd de sportieve derby onder leiding van een redelijk maar niet consequent leidende scheidsrechter gespeeld.
Quick schoot uit de startblokken en creëerde in de beginfase een drietal opgelegde kansen. Germain Trim was op rechts met zijn snelheid niet te houden en ging tweemaal alleen op het Union-doel af. Zijn voortzetting was niet goed en hij had er waarschijnlijk beter aan gedaan een poging te wagen om zelf te scoren. Nu legde hij twee maal niet goed af en kon onder andere Quinten Tassenaar geen controle over de bal krijgen. De tweede kans leverde nog wel een hoekschop op, waarbij de rebound van de doellijn werd gehaald.
Union was nu wakker en liet zien waarom het bovenaan meedraait. Met goed positiespel werd het middenveld van Quick overklast en werden de spitsen aan het werk gezet. Rond de 13e minuut brak Union op rechts door en werd een voorzet door Rob Klaassen op ongelooflijke wijze met een soort achterwaartse hakbal vanuit de lucht genomen en viel de bal met heel veel geluk in de bovenhoek 0-1. Union bleef het betere van het spel behouden en kon ook naar hartenlust combineren en kansen creëren. Eenmaal redde doelman Oscar van Wezel fraai en een tweede knal verdween maar net naast.  In de 22e minuut trok Ajay Tahalele van Quick op links goed door en zijn precieze voorzet werd door Pepijn Ox onvoldoende met het hoofd geraakt. Twee minuten later brak Quinten door en ging hij alleen op de doelman van Union af. Hij treuzelde te lang was niet doortastend genoeg, waardoor doelman Roel Barends tijdig kon ingrijpen. Rond de 35e minuut kreeg Union een onterechte vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De indraaiende bal werd door de achterhoede van Quick totaal niet verdedigd waardoor de bal ongehinderd op doel kon worden gekopt. Via Oscar en de paal kwam de bal bij drie vrijstaande Union-spelers in het doelgebied en Thom van Berkel kon van dichtbij volledig vrijstaand de 0-2 inschieten.
Even later kreeg Quinten nogmaals een goede kans om af te ronden, maar opnieuw ontbrak het aan doortastendheid en snel handelen.
Na de rust was Chelo Lopez vervangen door Chido Monty. Union startte fel en scherp. Razendsnelle uitvallen leidden tot geluk van Quick niet tot treffers. In de 55e minuut maakte Nabil Daghough een schandalige overtreding op Jonathan Quaye, waar de Unionist zonder kaart mee weg. In de 60e minuut werden bij Quick drie wissels toegepast. Quinten, Yashin Benhaddi  en Soufian Boukali werden vervangen door Floyd Mulder, Nick Dekker en Dadier Casal. Na wat een onschuldige schouderduw leek, werd Floyd in de 65e minuut met een gele kaart bestraft. Twee minuten later verschalkte Ingo Kusters de gehele Quick-defensie en schoot fraai raak via de binnenkant van de paal de 0-3 binnen. Toch deed Quick nog wel iets terug. Zo kopte Floyd in de 75e minuut maar net over. Tien minuten voor tijd kopte de opkomende Lars Janssen jammer genoeg naast. In de 81e minuut werd Quinten vervangen door Ossama Rotbi.  Vijf minuten later verspeelde Jonathan de bal in het strafschopgebied. Hij deed een uiterste poging de bal weer  te veroveren, maar maakte daarbij in de ogen van de scheidsrechter een overtreding. De penalty werd benut door Robin Kusters 0-4. Daarmee werd het einde van de wedstrijd bereikt, die voor een groot deel werd beheerst door Union, een fijne en prachtig voetballende ploeg. Overigens ontbrak het bij Quick niet aan strijd en motivatie, maar dat was te weinig om tegen deze ploeg enig resultaat te behalen.