Quick 1888 – Batavia ’90 (beker)
Ruststand 1-2, eindstand 3-7

Wil Oteman

Batavia ’90 een maatje te groot voor Quick

Quick had een sterke zaterdag 2e klasser geloot uit district West II. Batavia’90 is ooit ontstaan uit een fusie van Stator met Zuidermeervogels. Vanaf seizoen 2018-2019 werd de keuze gemaakt om op zaterdag te gaan voetballen. Volgens verkregen informatie, onder andere van de scheidsrechter van vandaag de heer L. Meijer uit Nijmegen, ligt het vergelijkbare niveau in de zaterdagcompetitie hoger dan de zondag.  De heer L. Meijer fluit veel wedstrijden in de zaterdagcompetitie en heeft diverse wedstrijden van Batavia’90 gefloten. De wedstrijd vond dus plaats op zaterdag 5 september om 19.00 uur.

Batavia bleek een geroutineerde ploeg met onder andere een ex-prof en diverse spelers met hoofdklasse-ervaring in de gelederen.

Toch kwam Quick al in de 2e minuut op voorsprong. Een lange bal bereikte onze spits Engin Güngor, die vanaf links een prima voorzet gaf op Germain Trim. De bal werd door een verdediger voor het doel gekopt en Soufian Boukali rondde beheerst af. 1-0.

Enkele gevaarlijke aanvallen van zowel Quick en Batavia mistten daarna tijdens de afronding de juiste richting. In de 15e minuut een onschuldige aanval over rechts en een lange en verre voorzet bereikte de volledig vrijstaande linkerspits Guido Pauw. Na een perfecte aanname sneed hij naar binnen en zijn droge knal in de verre hoek betekende de gelijkmaker 1-1.

In de 20e minuut een doorbraak van Quick op rechts met de snelle Germain die alleen voor het doel verscheen. Zijn inzet leverde slechts een corner op. Batavia werd sterker en zette de verdediging van Quick behoorlijk onder druk. Reddingen van Oscar van Wezel, schoten die maar net langs en over vlogen accentueerden de overmacht van Batavia. Een hoge bal door het midden werd verkeerd getimed door Chelo Lopez en in een poging de bal nogmaals koppend terug te leggen op Oscar ging dat veel te zacht. De gevaarlijke en snelle Batavia-spits Jairzinho Slijjngard profiteerde dankbaar en alleen voor Oscar scoorde hij beheerst de 1-2. Batavia trok in de laatste minuten van de eerste helft alle voetbalregisters open en met goed en snel combinatievoetbal.  Ze speelden kort op de man en met felle inzet. Het was een geluk dat de achterstand niet werd opgevoerd. Overigens lag de spits van Batavia aan de ketting bij Lars Janssen, die een betrouwbare en gedegen rol speelde in de defensie.

Batavia startte na de rust wederom sterk en twee gevaarlijke scrimmages voor het Quick doel liepen gelukkig goed af. Quick hervond zichzelf toch enigszins en kreeg iets meer grip op de snelle spitsen. Dat resulteerde in enkele gevaarlijke aanvallen. Rond de 57e minuut slingerde Engin zich op onnavolgbare wijze door de stevig ingrijpende defensie van Batavia. Maar hij was ongrijpbaar en omspeelde zelfs de keeper. Engin week te ver uit naar links en kon niet scoren. Echter zijn fameus teruggelegde bal, waarbij hij zeker twee Batavia spelers het bos instuurde, bereikte de mee opgekomen Germain die de 2-2 eenvoudig kon intikken. Quick putte moed uit de gelijkmaker en even hield de druk van Quick op Batavia aan. Maar de klasse van Batavia verloochende zich niet en ze namen het initiatief helemaal over en de druk op Quick werd nu erg groot. Dat leidde rond de  65e en 70e minuut tot de 2-3 en 2-4 via twee afstandsschoten waarbij ongehinderd kon worden aangelegd. Een frommeldoelpunt waarbij verschillende Quickers verdedigend er niet goed uit zagen, werd omgezet in 2-5. Quick gaf niet op en een prima aanval door het midden kwam voor de voeten invaller Joost Meijer, die de achterstand een dragelijkere aanzien gaf. In de laatste 10 minuten produceerde Batavia nog twee doelpunten en de ruime nederlaag was een feit. Vermeldenswaard was de prima en correct leidende scheidsrechter. Alle spelers, supporters en begeleiding bleven vrij lang bij Quick hangen en zorgden voor een goede sfeer ondanks de corona- achtige toestanden. Rond 23.00 uur werd aan de lange busreis naar Lelystad begonnen.