Scheidsrechter

T.T. vd. Velden

Accommodatie

Onbekend

Op een opnieuw mooie, grotendeels zonnige herfstdag troffen SV Orion en Quick 1888 elkaar aan de Nijmeegsebaan/d’Almerasweg. Beide trainers konden vanwege blessures niet beschikken over een aantal spelers. Maarten Versteegen was bij Quick voldoende hersteld dat hij weer op de reservebank kon plaats nemen.

Unal Ozturk zoekt zijn weg naar het doel

3-0 lijkt een ruime uitslag, die ook nog eens ruimer uit had kunnen vallen, maar daar zag het in eerste instantie niet naar uit. De eerste helft ging gelijk op, waarbij Quick 1888 zeker niet onder deed voor de thuisploeg en het meeste balbezit had. De thuisploeg probeerde in de omschakeling met snelle counters hun spitsen van achteruit snel aan te spelen. Quick 1888h had daar echter goed het oog op, waardoor er nauwelijks kansen waren. Unal Oztürk was vanuit Quick’s oogpunt het dichtst bij een doelpunt, toen hij een vrije trap van zeker 30 meter op de lat schoot. Luuk Langeveld  probeerde aan de andere kant Sjors de Bruijn met een lobje te verschalken, maar die tikte de bal vakkundig over de lat.

De huidige koploper van de 2e
Klasse werd na ruim een half uur in het zadel geholpen door een doelpunt dat gescoord werd met de hand. Quick 1888 speelde op dat moment met tien man, omdat Tycho Jacobs geblesseerd langs de kant lag. De oekschop, genomen door Marco Loen, leek bij de eerste paal een prooi te worden voor Sjors. Echter, Noek Beers kwam er voor en scoorde met zijn hand (bevestigd door zowel Quick-als Orionsupporters langs de kant als ook de video). De Quickers reageerden als één man richting scheidrechter, die aan de andere kant buiten het strafschopgebied geposteerd was en naar de middenstip wees. Hij weigerde vervolgens de assistent-scheidsrechter van Quick te consulteren, die met de vlag omhoog langs de lijn stond. In de consternatie erna  gaf hij ook aanvoerder Timo Hya nog de gele kaart.

Met de hand neemt  de thuisploeg een voorsprong

Na het doelpunt kwam Dimitri Kotsalas in het veld voor Tycho, die niet verder kon. Dimitri deed dit zonder toestemming van de scheidsrechter, wat ook hem een gele kaart opleverde. Quick 1888 kwam nog een keer in de buurt van een doelpunt, toen Bas Peters een vrije trap van Joffrey van Rossum net naast de verkeerde kant van de paal kopte. In blessuretijd speelde Bas te kort terug op Sjors, waarop deze ver zijn doel uit moest en buiten de zestien een van de spitsen ten val bracht. Opnieuw een gele kaart. Orion kreeg er die eerste helft ook twee gele kaarten, terwijl het tot het doelpunt een zeer sportieve titanstrijd was.

Na de rust bleef Fatih Cakici achter in de kleedkamer en nam Maarten zijn plaats in. Mocht Quick plannen hebben gehad om na de rust de wedstrijd om te draaien, dan was die hoop na drie minuten de bodem ingeslagen. Opnieuw Noek Beers zette Orion met een fraaie treffer op 2 - 0. Eraan vooraf ging onnodig balverlies van Saïd Hamidi, waarna Beers zich vrij draaide en van zo’n 20 meter de bal keihard en onhoudbaar voor Sjors, in de touwen schoot.

Bas Peters ziet zijn kopbal net naast de verkeerde paal belanden

Een kwartier na de rust was het helemaal over. De thuisploeg kreeg een vrije trap. Die werd snel genomen, wel op zeker een meter of vijf van de plaats waar de overtreding was gemaakt. De scheidsrechter reageerde wederom niet en Quick liet zich daardoor verrassen. Een snelle combinatie zette weer Noek Beers voor Sjors. Die leek het schot te keren, maar via hem verdween de bal alsnog in het doel: 3 - 0.

Quick 1888 kreeg vier minuten later de beste kans op  een tegentreffer. Vanuit een vrije trap kwam Maarten vrij voor keeper Michiel Kok, maar die wist toch een doelpunt te voorkomen. Timo schoot de rebound over het doel. Beide ploegen wisselden nog en Orion had nog een aantal situaties die tot een doelpunt hadden kunnen leiden, maar het bleef bij de 3 - 0. De Quickers voelden zich door de scheidsrechter behoorlijk  tekort gedaan en spraken hem na afloop van de wedstrijd daarop aan. Joffrey kreeg voor zijn commentaar zijn tweede gele kaart en dus rood.

Dimitri Kotsalas heeft zijn ogen op de bal gericht

Al met al was de nederlaag verdiend, maar Quick was zeker tot de 1 - 0, maar eigenlijk de hele eerste helft, minstens gelijkwaardig. Er waren echter aan beide zijden nauwelijks kansen. De achterstand kwam op onreglementaire wijze tot stand. De scheidsrechter kon dat vanuit zijn positie onmogelijk constateren en had daarom minimaal de grensrechter moeten consulteren. Bij de 3 - 0 werd de snel genomen vrije trap meters van de plaats van de overtreding genomen, maar de scheidsrechter stond dat toe. De spelers van Quick rekenden daar niet op en werden verrast.

Verlies tegen SV Orion, toch één van de kampioenskandidaten, met dit nieuwe team was door mij op zich ingecalculeerd, dus is er niets aan de hand. Er volgen nu twee thuiswedstrijden tegen Vorden en DVC ’26. Die kunnen mogelijk gewonnen worden. Jammer dat er opnieuw een speler aan het aantal geblesseerden is toegevoegd. Ook Tycho zou er wel eens langdurig uit kunnen zijn met zijn knieblessure, maar hopelijk valt het mee. Eén punt nog. Juist van de oudere, geroutineerde spelers mag je verwachten dat ze zich niet de kop gek laten maken door naar hun mening verkeerde beslissingen en tegenslagen. Het levert onnodige gele kaarten en schorsingen op. Juist de ouderen dienen voor rust en discipline in het spel te zorgen.

Het technisch duo Roy de Haan en Alwies Hendriks

Roy de Haan na afloop: “We hebben weinig gecreëerd. We stonden in fases wel goed, tot de eerste goal. Dat was duidelijk hands. De tweede was een wereldgoal. In de tweede helft hebben we nog wel veel weggegeven. De vrije trap bij het derde doelpunt werd wel een meter of zeven van de plek genomen. Dat de scheids dat door laat gaan… ”

Sjors de Bruijn beaamde: “ De eerste goal was hands. We hadden daarna moeite om de teleurstelling te verwerken. De overwinning voor Orion was gezien de tweede helft wel verdiend. De eerste helft waren we gelijkwaardig. Orion heeft een goede ploeg, als we gewonnen hadden was dat een verrassing geweest. We moeten ons nu richten op de volgende twee wedstrijden tegen Vorden en DCS en zes punten pakken.”