Scheidsrechter

W.B. de Jong

Accommodatie

Onbekend

Een natte dag, maar wel warm voor de tijd van het jaar. Met de paraplu regelmatig op, staande langs de lijn, niet handig om notities te maken. Zeker als er geen tribune is, waar je droog en comfortabel kunt gaan zitten. Een heuse derby, al ligt Union eigenlijk binnen de gemeentegrenzen van Heumen.  Voor het laatst troffen de beide clubs elkaar in competitieverband in het seizoen 2008-2009, toen nog in de 3e klasse D. Op De Dennen won Quick destijds met 2 - 0, in de return op De Kluis werd het maar liefst 6 - 1 voor Quick. Quick werd dat seizoen kampioen en keerde daardoor eindelijk weer terug in de 2e klasse.

Dit keer was de situatie anders. Union staat met 5 punten onderaan en Quick 1888 in de middenmoot op plaats 7 en met een goeddeels ander team. Daarbij ontbraken, zoals al het gehele seizoen, diverse geblesseerde spelers en was Calvin Groenen na zijn twee gele kaarten vorige week geschorst. Roy de Haan moest dus weer improviseren en begon met twee jonge spelers voorin. Ook Union mist al geruime tijd een aantal spelers, maar vandaag keerden er enkelen terug.

Bas Peters zorgt voor het eerste gevaar en kop de bal op de lat.

Quick 1888 begon de eerste helft redelijk goed en Bas Peters zorgde al vroeg voor het eerste gevaar met een kopbal bij de tweede paal boven op de lat na een vrije trap van Joffrey van Rossum. Unal Oztürk was er niet veel later door na een diepe bal, maar keeper Nick Bender kwam tijdig zijn doel uit. Daarna was het echter vooral Union dat voetbalde en kreeg het een aantal goede mogelijkheden.  Het meeste gevaar kwam over hun rechterkant. Een schot van Sam Nevels ging via het hoofd van Bas over de achterlijn en Sjors de Bruijn kon met moeite een bal onder uit het doel tikken, waarna de rebound in het zijnet ging. Ingo Custers schoot van dichtbij over. Dave Neijenhuis kreeg op het half uur een gele kaart. Maar dat viel in het niet bij het aantal gele kaarten dat Union te incasseren kreeg. Zeker zo'n zes maal moest de arbiter deze prent aan een Union-speler voorhouden.

Union was nog een aantal malen gevaarlijk via kopballen en in de 35e minuut moest Sjors redding brengen toen Unal de bal te kort terugspeelde en vier minuten later hield hij een kopbal van dichtbij nog net uit zijn doel, waarna de bal naast geschoten werd.

Waterballet

Drie minuten voor de rust was er toch nog een beste kans voor Quick 1888. Joffrey bediende Fatih Çakici met een steekpass, die sterk was in het duel, maar hij probeerde het met een schot dat voorlangs ging in plaats van de bal naar een medespeler te schieten. In de extra tijd probeerde Sam Nevels, in duel met Bas, een strafschop te versieren, wat hem alleen een gele kaart opleverde voor een fopduik.

Na de rust verscheen bij Quick 1888 Dimitri Kotsalas in het veld voor Misha Dzjangirjane. Zes minuten na de rust kreeg Unal de kans Quick op voorsprong te zetten. Na balverlies van Union kon hij vrij op het doel af, maar hij schoot tegen de uitgelopen en alerte Nick Bender op. Na een kwartier kwam Sami Belgadi er in voor Ajay Tahalele. En ook Union bracht even later een verse kracht in het veld.

Quick 1888 ging nu beter voetballen. Joffrey leverde een lage voorzet af, die gevaarlijk voorlangs ging. Twee minuten later, in de zeventigste minuut,  was het wel raak. Sami werd in de hoek van het strafschopgebied onrechtmatig ten val gebracht. De prima fluitende scheidsrechter Ben de Jong aarzelde geen moment en wees resoluut naar de penaltystip. Joffrey benutte die strafschop feilloos: 0 - 1.

Joffrey van Rossum benut de strafschop: 0 - 1

Maar Quick 1888 kon niet lang genieten van die voorsprong. Dave werd drie minuten later zijn tweede gele kaart bespaard door de scheidsrechter. Uit de vrije trap van Remy van Vliet kopte invaller Joeri Broeders de gelijkmaker binnen: 1 - 1.

Daarna kon de wedstrijd beide kanten op kantelen. Fatih verzond twaalf minuten voor tijd van links een bal op Dimitri. Er werd gevlagd voor buitenspel, maar de scheidsrechter liet terecht doorspelen, waarna de voorzet er nog net uitgehaald werd. Weer vijf minuten later bediende Joffrey Dimitri, waarna Fatih na een een-tweetje met Unal door de defensie was, maar opnieuw redde de keeper. Roy de Haan wisselde verdediger Youssef Ouchene nog voor Chelo Lopez, maar die kon geen potten breken. Quick 1888 was nog wel enkele malen gevaarlijk, maar voor het laatste gevaar zorgde Union. David Smit kopte van dichtbij een vrije trap over het doel.

Sjors de Bruijn plukt de bal uit de lucht.

Zo bleef het bij een 1 - 1 gelijkspel waarmee beide ploegen, denk ik, moeten kunnen leven. Quick 1888 had de eerste helft nauwelijks een fatsoenlijke aanval aan het publiek voor te schotelen. Union kreeg toen zeker een drietal kansen. Na de rust voetbalde Quick 1888 beter, kwam het op voorsprong, maar gaf het (opnieuw door een standaardsituatie), die verkregen voorsprong te snel en te gemakkelijk weg. Daarna kreeg het toch nog een paar levensgrote kansen op meer, die echter niet benut werden. Volgende week komt het Ulftse SDOUC op bezoek, waarna de laatste wedstrijd voor de winterstop we naar Mook moeten om promovendus Eendracht ’30 te bestrijden.

Roy de Haan keek er zo tegenaan: “Op het eind kon het alle kanten op. Ik ben in de basis teleurgesteld. De eerste helft was slap, er was totaal geen energie, passie, die er vorige week wel was. Het was lankmoedig. De tweede helft speelden we verder van het doel af. Met drie mensen voorin hadden we meer grip. Toen was het af en toe leuk. Sami had een paar goede acties. We kregen een paar hele goede kansen. Het doelpunt viel weer uit een standaardsituatie en daar waarschuwen we voor. We missen wel een paar belangrijke spelers. Op het laatst liepen we met 4 jongens van 19 jaar voorin. Positief is dat we nu vier keer niet verloren hebben.  Jammer, we hadden de laatste twee wedstrijden 3 punten moeten pakken.”

Ook Sjors de Bruijn had z’n oordeel: “De eerste helft was dramatisch. We misten toen een aanspeelpunt. Komen we met 1 - 0 voor en dan valt de 1-1 als snel door een standaardsituatie. Vorige week ook al.  De eerst helft hadden ze er al drie kunnen maken. We hebben wel veel blessures. Ik mis bij hoekschoppen de wil om duels te winnen.”