Scheidsrechter

Vries, D.H. de

Accommodatie

Onbekend

Na de eerste wedstrijd in de finalepoule van de nacompetitie lijkt Quick 1888 zo goed als kansloos om te promoveren naar de Hoofdklasse. Alphense Boys was de betere ploeg op een opnieuw zeer warm en zonovergoten Sportpark De Dennen en won verdiend met 0 - 2.

Karim Boudhoum plukt de bal van de achterlijn

Quick 1888 moest het weer doen zonder de geblesseerde Yassine Aarab en Adrian Javad en miste ook keeper/ aanvoerder Sjors de Bruijn, die als docent met zijn klas naar Londen was. Nourdin Al Mansouri was niet beschikbaar vanwege droevige familieomstandigheden.

Laat gezegd zijn dat de nederlaag niet lag aan Karim Boudhoum, die Sjors opnieuw uitstekend verving en onschuldig was aan beide doelpunten. Al in de eerste minuut voorkwam hij een treffer door een schot van Raschelo Fecunda over de lat te tikken.

In het begin van de wedstrijd zorgde Quick 1888 een aantal malen voor dreiging. Al na twee minuten kreeg Evert Bauman geel omdat hij Mark van Haarlem, door aan zijn arm te trekken, ervan weerhield richting doel te gaan. Dit na een splijtende pass van Youssef Ouchene. Twee minuten later bediende Joffrey van Rossum Dimitri Vrehe aan de linkerkant, maar een Alphense verdediger wist de bal nog het over de achterlijn te schieten voordat Dimitri dreigend kon worden.

Gevaar voor het doel van Quick 1888

Eénmaal claimde Quick 1888 een strafschop, toen Dimitri bij een stevig duel in het strafschopgebied een schop kreeg van zijn tegenstander en niet alleen de bal, maar ook de man meenam. Maar scheidsrechter  De Vries uit Amstelveen was vandaag beduidend niet op de hand van de thuisploeg en wuifde de overtreding weg. Maar het zag er nog veelbelovend uit.

Toch was al te zien dat Alphense Boys makkelijker voetbalde. Aanvoerder Thom Nouwens zorgde ervoor dat hij altijd aanspeelbaar was en op rechts lag er veel ruimte voor opkomende mensen. Ook de passing was goed verzorgd. Youssef was een keer net op tijd om de bal hard over de achterlijn te schieten. Een laag schot ging maar net naast, goed beoordeeld door Karim.

Een noodzakelijke drinkpauze

Quick 1888 kreeg nog een goede mogelijkheid. Pascal Sevenich onderschepte de bal op het middenveld en stuurde Mark diep. De Alphense doelman Menno de Jong verkleinde zijn doel goed en via hem ging de bal over de achterlijn. Bas Peters kopte uit de hoekschop naast het doel. Patrick Kop schoot voor de bezoekers nog naast na een voorzet van Maurice Kerkhof.

Tien minuten voor de rust was er een eerste opstootje, toen een Alphense speler bij een ingooi de bal niet meteen wilde geven. Dat kostte hem en Unal Oztürk een gele kaart. Twee minuten later ontsnapte Quick 1888 aan een achterstand, toen een vrije trap van Thom Nouwens via het hoofd van Youssef op de lat belandde. Kort voor rust was er opnieuw een opstootje. Nu werd Joffrey op het middenveld van achteren door Thom Nouwens neergelegd. Dit leverde voor hem geel op, maar ook voor Karim, die geheel onnodig uit zijn doelgebied kwam om zich er ook mee te bemoeien.

Zou zich wellicht hetzelfde scenario gaan afspelen als tegen JOS/Watergraafsmeer? E en makkelijker voetballende opponent en Quick scoren? Helaas, dit keer niet. Twee minuten na de hervatting kon Stanley Mailoa in twee instanties – hij duwde Pim Geurts licht weg – de bal voorzetten, waarna Maurice Kerkhof de bal in de lange hoek kon schieten: 0 - 1.

Het begin van het einde: Alphense Boys tikt de 0 - 1 binnen

Twee minuten kreeg de doelpuntenmaker de gele kaart voorgehouden, toen  hij opzettelijk voor de bal bleef staan bij een vrije trap voor Quick 1888.  Mark en Dimitri werden vanuit het middenveld te weinig goed aangespeeld, konden daardoor ook weinig acties maken. En als dat eens gebeurde, was de verdediging van Alphense Boys paraat, veelal met een dubbele dekking. Zo kwam een minuut na de laatste gele kaart Dimitri door over de linkerkant, waarna Mark maar met moeite door de Alphense defensie van scoren kon worden afgehouden.

Niet veel later kwam Lennard Walterbos in het veld voor Pascal en ook de doelpuntenmaker aan Alphese zijde werd gewisseld voor Djazz Manuama. En hij was degene die een kwartier voor tijd de 0- 2 scoorde, nadat Kay Thomassen eerst nog een voorzet had weten te blokken. Maar in de kluts kreeg Manuama de bal toch weer mee en passeerde Karim opnieuw in de lange hoek.

Karim Boudhoum plukt de bal keurig uit de lucht

Tien minuten voor tijd bracht Ferdi Akankan Maarten Versteegen voor Timo Hya, een aanvaller voor een middenvelder, maar veel leverde het dit keer niet op. Maarten kreeg in zijn beperkte speeltijd een paar minuten voor tijd nog wel de kans om vanaf de penaltystip een treffer te maken, maar doelman Menno voorkwam met een reflex de (ere)treffer. Bas kreeg kort voor tijd nog geel voorgehouden vanwege commentaar op de leiding. Dat betekent voor hem een wedstrijd uitsluiting, maar die is betekenisloos, omdat Bas er de volgende wedstrijd toch niet bij kon zijn vanwege zijn vakantie naar de Verenigde Staten.

Maarten Versteegen probeert het nog met een schot, maar ziet ook deze poging stranden

Het laatste wapenfeit voor Quick 1888 was nog een vrije trap, midden voor het doel, op een meter of twintig van het vijandelijke doel. Lennard schoot de bal in de muur, midden in het gezicht van een speler die ter plekke neerstortte.

Zo bleef het 0 – 2. Al met al een verdiende nederlaag tegen een beter voetballend Alphense Boys. Dat heeft nu een goede kans om, na in het seizoen 2012-2013 uit de Hoofdklasse te zijn gedegradeerd, weer naar de Hoofdklasse te promoveren. Dimitri en Mark kregen vandaag te weinig speelbare ballen, maar werden ook goed afgeschermd. In balbezit was de laatste pass vaak niet goed en accuraat genoeg. Twee wedstrijden op het scherpst van de snede in deze broeiende hitte bleek net iets te veel van het goede.

Komende donderdag 1 juni om 19.30 uur volgt de uitwedstrijd tegen Velo in Wateringen, bij Den Haag. Bij winst en op 2e Pinksterdag een eventuele winst van Velo op Alphense Boys is het doelsaldo van de drie teams beslissend. Er resteert dus nog een kleine kans.

Het commentaar van Ferdi: “Zolang het 0 - 0 staat is er niets aan de hand. Zij waren secuur in de passing, wij een stuk minder.  We hadden twee, misschien wel drie strafschoppen moeten krijgen. Dimitri kreeg een schop en in de tweede helft kwam de bal op een hand. Maar we hebben verloren van een hele goede ploeg. We probeerden nog de 2 - 1 te maken. Nu kijken of we donderdag met grote cijfers kunnen winnen, maar niet te hoog, want Velo moet tegen Alphen ook nog willen winnen. Die nummer 10 van Alphense Boys (Thom Nouwens) liep zichzelf steeds vrij. Het is geen schande te verliezen tegen zo’n ploeg, wel zonde. Laten we hopen dat ze de punten laten liggen tegen Velo en wij hiervan winnen”

Ik sprak ook met Dimitri, die heeft laten weten dat hij ook komend seizoen toch bij Quick 1888 blijft spelen. Verheugend en goed nieuws! “Het was een goed spelend team met goed positiespel. We hadden ze uit kunnen counteren, er lag ruimte, maar de ballen waren steeds niet goed. Dat was heel frustrerend. Ik werd de eerste helft in het strafschopgebied onderuit geschopt. Die handsbal in de tweede helft kan je geven.”